Rženi ječmenov listni ožig

Žita
Za varstvo pred rženim listnim ožigom uporabimo Elatus Era, Amistar Opti ali Archer Max. Vsi omenjeni pripravki zagotavljajo učinkovito delovanje proti tej bolezni. Škropljenje se izvaja preventivno v fazi 1. kolenca.

Rhynchosporium secalis

Bolezen se začne v obliki ovalnih peg vodeno zelene barve, dolgih 1 do 2 cm. Na listu je lahko večje število peg, ki se združujejo. Pege pozneje postanejo svetlo rjave z izrazito temno rjavim robom. Listi se lahko v celoti posušijo. Pridelki se lahko zmanjšajo tudi od 30 do 50 %.  Bolezni najbolj ustreza vlažno in hladno vreme. Pri temperaturah nad 25˚C se razvoj bolezni ustavi. Iz prvih simptomov bolezni, ki jih lahko opazimo že jeseni, lahko sklepamo na nadaljnji razvoj, navadno pa se bolezen pokaže spomladi ob začetku vegetacije. Škropimo ob prvih znakih bolezni, ko zatiramo tudi pepelovko in druge zgodnje bolezni ječmena. Pomembno je, da škropimo pravočasno, saj se ob ugodnih vremenskih razmerah bolezen izrazito hitro širi in lahko v zelo kratkem času popolnoma uniči listno površino ječmena. Kurativno škropljenje v večini primerov ne daje zadovoljivih učinkov.


Varstvo:
Škropimo ob prvih znakih bolezni, ko zatiramo tudi pepelovko in druge zgodnje bolezni ječmena. Pomembno je, da škropimo pravočasno, saj se ob ugodnih vremenskih razmerah bolezen izrazito hitro širi in lahko v zelo kratkem času popolnoma uniči listno površino gojenih žit. Kurativno škropljenje v večini primerov ne daje zadovoljivih učinkov. Za varstvo pred rženim listnim ožigom uporabimo ELATUS® Era ali kombinacijo AMISTAR® Era Pack ali kombinacijo  AMISTAR® & PLEXEO®. Škropljenje se izvaja preventivno v fazi 1. kolenca.