Ječmenova mrežasta pegavost

Žita
Kemično zatiranje z uporabo fungicidov se izvaja od začetka kolenčenja do začetka klasenja (BBCH 31-51). Elatus Era s svojo izjemno hitro penetracijo, enakomerno razporeditvijo in močno vezavo v list predstavlja odlično rešitev boja proti ječmenovi mrežas

Pyrenophora teres f.s. teres

Bolezen napada ječmen. V naših pridelovalnih razmerah se pogosteje pojavlja v vlažnih in hladnih pomladih. Pridelke lahko zmanjša od 10 - 40 %. Gliva lahko okuži ječmenove liste, listne nožnice, stebla in zrnje. Najpomembnejše so okužbe na listih. Opazimo jo kot manjše podolgovate pege temno rjave barve, ki se združujejo. Na pegah se razvijejo temne črte, ki dajejo mrežast videz. Pege ob robu prehajajo v rumeno barvo. Bolezen se lahko pojavi že zelo zgodaj in se kasneje razširi na vse razvite liste.  Listi lahko začnejo od konic navzdol rumeneti in se pri močnih okužbah v celoti predčasno posušijo in propadejo. Gliva se ohranja v obliki micelija na zrnju ali na ječmenovi slami oz. žetvenih ostankih. Vir okužb so torej lahko okuženo seme ter žetveni ostanki ali okuženi samosevci ječmena na sosednjih njivah.


Varstvo:
Najboljši preventivni ukrep varstva pred ječmenovo mrežasto pegavostjo predstavlja setev certificiranega in razkuženega semena. Prav tako pa ni nezanemarljiv agrotehnični ukrep temeljita obdelava strnišča in zadelava žetvenih ostankov v tla. Glive lahko na ostankih slame, ki jih nismo zadelali v tla, preživijo tudi do dve leti. Prezgodnja setev ozimnega ječmena in s tem povezane previsoke temperature v jesenskem času povzročijo razvoj primarnih okužb. Kemično zatiranje z uporabo fungicidov se izvaja od začetka kolenčenja do začetka klasenja (BBCH 31-51). Elatus Era s svojo izjemno hitro penetracijo, enakomerno razporeditvijo in močno vezavo v list predstavlja odlično rešitev boja proti ječmenovi mrežasti pegavosti. Izjemno robustno varstvo zagotavlja tudi AMISTAR® Era Pack.