PREKLOPITE NA VARČEVANJE Z DUŠIKOM

Bakterije, ki jih vsebuje VIXERAN , vežejo dušik iz zraka, ga pretvorijo v amonij in tako zagotovijo dodatni vir tega hranila, ki ga rastlina zlahka uporabi.

GNOJILO BIOLOŠKEGA IZVORA Z BIOSTIMULATIVNIM DELOVANJEM. JE FIKSATOR ATMOSFERSKEGA DUŠIKA IN POSPEŠEVALEC RASTI RASTLIN NA OSNOVI ENDOFITNIH MIKROORGANIZMOV Azotobacter salinestris sev CECT 9690.


Trije načini delovanja


Bakterija endofitno* kolonizira tako liste kot korenine, poleg tega pa je aktivna tudi v rizosferi. Aktivna je v širokem razponu pH tal (optimalna rast bakterij od pH 5.5 do pH 10). Na površini listov in korenin tvori tako imenovani biofilm, ki dodatno spodbuja fiksacijo dušika in zagotavlja, da amonij, ki ga proizvaja bakterija, ostane znotraj biofilma, kar rastlini omogoca vecjo uporabo fiksiranega dušika.

Bakterija endofitno* kolonizira tako liste kot korenine, poleg tega pa je aktivna tudi v rizosferi. Aktivna je v širokem razponu pH tal (optimalna rast bakterij od pH 5.5 do pH 10). Na površini listov in korenin tvori tako imenovani biofilm, ki dodatno spodbuja fiksacijo dušika in zagotavlja, da amonij, ki ga proizvaja bakterija, ostane znotraj biofilma, kar rastlini omogoča večjo uporabo fiksiranega dušika.

* Endofit - lahko kolonizira notranje rastlinske strukture in tkiva, tudi strukture in
tkiva v koreninskem sistemu.

play_circle
Vixeran gnojilo biološkega izvora
  • Bakterije, ki jih vsebuje VIXERAN , vežejo dušik iz zraka, ga pretvorijo v amonij in tako zagotovijo dodatni vir tega hranila, ki ga rastlina zlahka uporabi.
  • Z vezavo atmosferskega dušika lahko učinkovito dopolnimo ali delno zmanjšamo gnojenje z dušikovimi gnojili oziroma zapolnimo vrzeli med potrebo posevka in razpoložljivim dušikom v tleh.
  • Dušik, ki ga bakterije fiksirajo iz zraka, je rastlini zagotovljen ne glede na stanje tal. Ni nevarnosti izgub zaradi izpiranja ali izhlapevanja.
  • VIXERAN torej dopolnjuje naše standardne prakse gnojenja na okolju prijazen način in zagotavlja dušik na pravem mestu ob pravem času.

 

UPORABA NA: ČAS ŠT. APLIKACIJ ODMEREK
njivski posevki pred setvijo ali skozi rastno dobo
do konca razmnoževalnega cikla
posevkov
1 50 g/ha
vrtnine
okrasne rastline
pred setvijo ali skozi rastno dobo
do začetka zorenja plodov oziroma
do en mesec pred pobiranjem pridelka
1-4 enkratni odmerek
25-75 g/ha ali največ
štiri aplikacije s skupnim
odmerkom največ
200 g/ha sredstva
na rasni cikel

PREDNOSTI

Dušik, ki ga bakterije fiksirajo iz zraka, je rastlini zagotovljen ne glede na stanje tal. Neposredna dostopnost rastlini preprecuje konkurenco s talnimi mikroorganizmi. Prav tako ni nevarnosti izgub zaradi izpiranja ali izhlapevanja.

naravna fiksacija
dušika v listih,
koreninah in rizosferi

Z vezavo atmosferskega dušika lahko ucinkovito dopolnimo ali delno zmanjšamo gnojenje z dušikovimi gnojili oziroma zapolnimo vrzeli med potrebo posevka in razpoložljivim dušikom v tleh.

izredno robusten,
močan, vzdržljiv
bakterijski sev 

Enostavna uporaba številne kulture, združljivost z drugimi sredstvi

enostavna uporaba,
številne kulture,
združljivost z drugimi sredstvi 

Tretiranje opravimo zgodaj dopoldan ali proti veceru; s tem olajšamo prodiranje bakterije v rastlinsko tkivo, poleg tega pa preprecimo morebitne izgube zaradi izhlapevanja.
Dodatek prebioticnega izdelka, kot so izdelki na osnovi aminokislin ali morskih alg (npr. QUANTIS ), lahko prispeva k pospešeni rasti mikroorganizma in tako k vecji ucinkovitosti pripravka VIXERAN .

 

Zaradi različnih mest delovanja (list, korenine, tla) je čas uporabe sredstva VIXERAN prilagodljiv, saj tako foliarna kot tudi talna uporaba vodita do želenega učinka. Kljub temu priporočamo foliarno uporabo v zgodnejših razvojnih stadijih. Nanos je potrebno opraviti pravočasno, še preden rastlinam začne primanjkovati dušika.

Bakterija Azotobacter salinestris oživi takoj, ko VIXERAN raztopimo v vodi. Fiksacija dušika se začne pri temperaturi okrog 8 °C. Ko se populacija bakterije ustrezno poveča, se prične biološko fiksiran dušik sprošcati v rastlino, kadar koli ga le-ta potrebuje. VIXERAN tako zagotavlja pridelek in kakovost na trajnosten način ter pomaga blažiti visoke stroške nabave dušikovih gnojil.

  • VIXERAN je združljiv z večino fitofarmacevtskih sredstev in gnojil, ki se običajno uporabljajo v navedenih kulturah, razen z izdelki alkalne reakcije.
  • Dodatek prebiotičnega izdelka, kot so izdelki na osnovi aminokislin ali morskih alg (npr. QUANTIS ), lahko prispeva k pospešeni rasti mikroorganizma in tako k večji učinkovitosti pripravka VIXERAN .
  • Tretiranje opravimo zgodaj dopoldan ali proti večeru; s tem olajšamo prodiranje bakterije v rastlinsko tkivo, poleg tega pa preprečimo morebitne izgube zaradi izhlapevanja.
play_circle
Vixeran

Informacije

Marko Mežnarič
Mobi: + 386 (0)31 770 744
[email protected]

Alen Matijašić
Mobi: + 386 (0)40 453 238
[email protected]

Stanko Ambruž
Mobi: + 386 (0)31 776 999
[email protected]

Danijel Veberič
Mobi: + 386 (0)51 608 124
[email protected]