PREKLOPITE NA VARČEVANJE Z DUŠIKOM

Optimalna oskrba z dušikom ni več le vprašanje potrebe – obdobja blokade, nestanovitni trgi gnojil in rdeča območja vse bolj omejujejo klasično gnojenje.

Optimalna oskrba z dušikom ni več le vprašanje potrebe; obdobja blokade, nestanovitni trgi gnojil in varovana območja vse bolj omejujejo klasično gnojenje. VIXERAN z bakterijskim sevom endofitih mikroorganizmov Azotobacter salinestris CECT 9690 veže naravni atmosferski dušik in ga prek listov in korenin daje rastlini na voljo po potrebi. GNOJILO BIOLOŠKEGA IZVORA Z BIOSTIMULATIVNIM DELOVANJEM. Je tudi pospeševalec rast rastlin. 


Trije načini delovanja


Bakterija endofitno* kolonizira tako liste kot korenine, poleg tega pa je aktivna tudi v rizosferi. Aktivna je v širokem razponu pH tal (optimalna rast bakterij od pH 5.5 do pH 10). Na površini listov in korenin tvori tako imenovani biofilm, ki dodatno spodbuja fiksacijo dušika in zagotavlja, da amonij, ki ga proizvaja bakterija, ostane znotraj biofilma, kar rastlini omogoca vecjo uporabo fiksiranega dušika.

Bakterija endofitno* kolonizira tako liste kot korenine, gojene rastline kot endofit in površino korenine kot biofilm. Aktivna je tudi v rizosferi. Aktivna je v širokem razponu pH tal (optimalna rast bakterij od pH 5.5 do pH 10). Na površini listov in korenin tvori tako imenovani biofilm, ki dodatno spodbuja fiksacijo dušika in zagotavlja, da amonij, ki ga proizvaja bakterija, ostane znotraj biofilma, kar rastlini omogoča večjo uporabo fiksiranega dušika. Če se v rastlinskem tkivu nakopiči več dušika, kot ga posevek trenutno porabi, naraščajoča koncentracija dušika zavira novo fiksacijo iz zraka – zato se zagotovi po potrebi in brez nevarnosti izpiranja.

* Endofit - lahko kolonizira notranje rastlinske strukture in tkiva, tudi strukture in
tkiva v koreninskem sistemu.

play_circle
Vixeran
  • Bakterije, ki jih vsebuje VIXERAN , vežejo dušik iz zraka, ga pretvorijo v amonij in tako zagotovijo dodatni vir tega hranila, ki ga rastlina zlahka uporabi.
  • Z vezavo atmosferskega dušika lahko učinkovito dopolnimo ali delno zmanjšamo gnojenje z dušikovimi gnojili oziroma zapolnimo vrzeli med potrebo posevka in razpoložljivim dušikom v tleh.
  • Dušik, ki ga bakterije fiksirajo iz zraka, je rastlini zagotovljen ne glede na stanje tal. Ni nevarnosti izgub zaradi izpiranja ali izhlapevanja.
  • VIXERAN torej dopolnjuje naše standardne prakse gnojenja na okolju prijazen način in zagotavlja dušik na pravem mestu ob pravem času.

Dušik iz zraka je pretvorjen v rastlinam dostopno obliko. Če rastlina tega dušika ne porabi, naraščajoča koncentracija dušika zavira aktivnost dušika Vixeran. Če koncentracija dušika pade, Vixeran ponovno začne fiksacijo. To pomeni, da je po potrebi določena samo količina dušika, ki je dejansko potrebna. Brez nevarnosti izpiranja.

PREDNOSTI

Dušik, ki ga bakterije fiksirajo iz zraka, je rastlini zagotovljen ne glede na stanje tal. Neposredna dostopnost rastlini preprecuje konkurenco s talnimi mikroorganizmi. Prav tako ni nevarnosti izgub zaradi izpiranja ali izhlapevanja.

naravna fiksacija
dušika v listih,
koreninah in rizosferi

Z vezavo atmosferskega dušika lahko ucinkovito dopolnimo ali delno zmanjšamo gnojenje z dušikovimi gnojili oziroma zapolnimo vrzeli med potrebo posevka in razpoložljivim dušikom v tleh.

izredno robusten,
močan, vzdržljiv
bakterijski sev 

Enostavna uporaba številne kulture, združljivost z drugimi sredstvi

enostavna uporaba,
številne kulture,
združljivost z drugimi sredstvi 

 

UPORABA NA: ČAS ŠT. APLIKACIJ ODMEREK
njivski posevki pred setvijo ali skozi rastno dobo
do konca razmnoževalnega cikla
posevkov
1 50 g/ha
vrtnine
okrasne rastline
pred setvijo ali skozi rastno dobo
do začetka zorenja plodov oziroma
do en mesec pred pobiranjem pridelka
1-4 enkratni odmerek
25-75 g/ha ali največ
štiri aplikacije s skupnim
odmerkom največ
200 g/ha sredstva
na rasni cikel

OSEBNA IZKAZNICA

 

sestavineSev Azotobacter salinestris CECT 9690 1x 10 7 UFC/g
formulacijaTopen prašek (WP)
kultureNjivski posevki. Vrtnine na prostem in v zaščitenih prostorih. 
Nasadi sadnega drevja in v drugih trajnih nasadih
Namig za datum  uporabe
 

Žita: BBCH 21-31, koruza: BBCH 14-16, ogrščica: BBCH 10-13
Vrtnine na prostem in v zaščitenih prostorih. Nasadi sadnega drevja in drugi trajni nasadi.

 

aplikacijaFoliarna aplikacija 
UčinekFiksacija dušika, tri različna
mesta delovanja: list, koren (endofit) in rizosfera (biofilm)
Enkratni dmerek50g / ha

Glede na naše izkušnje, so priporočila za uporabo prikazana v spodnjih shemah.

Zaradi različnih mest delovanja (list, korenine, tla) je čas uporabe sredstva VIXERAN prilagodljiv, saj tako foliarna kot tudi talna uporaba vodita do želenega učinka. Kljub temu priporočamo foliarno uporabo v zgodnejših razvojnih stadijih. Nanos je potrebno opraviti pravočasno, še preden rastlinam začne primanjkovati dušika.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako deluje Vixeran zagotavlja dušik ?

play_circle
Vixeran gnojilo biološkega izvora
play_circle
Vixeran
play_circle
Vixeran - inovativna rešitev
play_circle
Krepitev rastlin
play_circle
Učinkovitost, ki ji lahko zaupate
chevron_left
chevron_right