You are here

Zatirannje žitnega strgača

Žita
20.05.2021
Cilj pri zatiranju morajo biti začetni razvojni stadiji ličink. Za zatiranje strgača se odločimo, ko je poškodovane 15 % površine najbolj vitalnih zgornjih listov ali ko najdemo povprečno eno ličinko na posamezen vrhnji list ali pa ko najdemo 10 ličink na

Rdeči listni strgač (Oulema melanopus) je najpomembnejši škodljivec pšenice, ječmena in ovsa. Odrasli hrošček, velik 4 do 6 mm, ima pokrovke bleščeče modre barve, vratni ščit in noge pa so oranžno rdeče barve. Samice pričnejo odlagati rumena podolgovata jajčeca v sredini aprila in jih odlagajo vse do sredine maja. Iz njih se izlegajo ličinke, ki so obdane s sivkasto sluzjo in iztrebki.

Ličinke se hranijo na listih različnih žit. Pri hranjenju postrgajo zgornjo povrhnjico in sredico lista (mezofil), spodnjo povrhnjico pa pustijo. Na listju opazimo vzdolžne podolgovate belkaste proge, ki se pri močnem napadu združujejo in celotni listi lahko pobelijo. 

Strgač se najraje hrani na ovsu, pšenici in ječmenu. Najdemo pa ga tudi na številnih  travah in koruzi. Najbolj mu ustrezajo gosti, vlažni in dobro pognojeni posevki.

Varstvo: Cilj pri zatiranju morajo biti začetni razvojni stadiji ličink. Za zatiranje strgača se odločimo, ko je poškodovane 15 % površine najbolj vitalnih zgornjih listov ali ko najdemo povprečno eno ličinko na posamezen vrhnji list ali pa ko najdemo 10 ličink na m2.

Priporočamo: uporabo insekticida Karate Zeon v odmerku 0,15 l/ha, ki odlično zatira tako strgača, hkrati pa tudi listne uši (če so prisotne na posevku).  

V primerjavi z drugimi pripravki iz skupine piretroidov je učinkovitost insekticida Karate Zeon tudi po več dnevih po škropljenju še vedno izredno visoka. Karate Zeon je namreč edini pripravak iz te skupine, ki ga odlikujejo naslednje prednosti:

  • dolgo rezidualno delovanje,
  • izrazit "knock down" efekt,
  • aktivna snov se nahaja vmikrokapsuah, ki vsebujejo tudi fotostabilizator (kar občutno upočasni razgradnjo aktivne snovi zaradi sonca).