You are here

Share page with AddThis

Zatiranje plevelov v žitih

Žita
02.03.2020
V kolikor v jesenskem času v posevkih žit niste uspeli zatreti plevelov, je nastopil pravi čas za uporabo herbicidov. Zelo pomembno je, da plevele odstranimo čim prej spomladi, ko še ne povzročajo gospodarske škode; to pomeni do konca razraščanja žit ozir

V kolikor v jesenskem času v posevkih žit niste uspeli zatreti plevelov, je nastopil pravi čas za uporabo herbicidov. Zelo pomembno je, da plevele odstranimo čim prej spomladi, ko še ne povzročajo gospodarske škode; to pomeni do konca razraščanja žit oziroma do pojava prvega kolenca.

Večina posevkov je močno zapleveljenih, bodisi samo s širokolisnimi pleveli ali pa se poleg le-teh v večjem ali manjšem obsegu pojavljajo tudi ozkolistni pleveli.
Odvisno od plevelov, ki prevladujejo na posamezni njivi, se odločamo za najprimernejši herbicid:

Naša priporočla so naslednja:

 • Za celovito zatiranje tako travnih kot širokolistnih plevelov priporočamo kombinirani pripravek Axial One v odmerku 1 l/ha. Axial One učinkovito zatira celotni spekter travnih plevelov, hkrati pa odlično deluje na nekatere trdovratne širokolistne plevele, kot so: smolenec, navadna zvezdica, kamilice, navadni plešec. Registriran je za uporabo v pšenici in ječmenu. V primeru močnejše zapleveljenosti z mrtvo koprivo, jetičniki in vijolico oz. v primeru že močno razvitih plevelov priporočamo dodajanje pripravka Alliance v odmerku 75 - 80  g/ha.
   
 • Izredno učinkovita je kombinacija pripravkov Axial 0,6 - 0,9 l/ha + Alliance 100 g/ha. Axial je pripravek, namenjen za zatiranje najširšega spektra ozkolistnih plevelov (srakoperec, njivski lisičji rep, juljke, divji oves) v pšenici in ječmenu. Za razširitev delovanja na celoten spekter plevelov, tudi širokolistnih, priporočamo kombiniranje s pripravkom Alliance.
   
 • Axial je zaradi prilagodljivega časa uporabe odlična izbira za poznejša korekcijska škropljenja proti travnim plevelom. Izjemna selektivnost zagotavlja najvišjo varnost za pšenico in ječmen tudi v poznejših terminih uporabe (možnost uporabe vse do pojava zastavičarja BBCH 39).
  Odmerek:
  - 0,6 – 0,9 l/ha za zatiranje srakoperca in gluhega ovsa,
  - 0,9 – 1,2 l/ha za zatiranje ljulk in lisičjega repa.
   
 • Za korekcijska škropljenja, predvsem za reševanje težav s smolencem (Galium aparine), navadnim slakovcem (Polygonum convolvulus) in njivskim slakom (Convolvulus arvensis) priporočamo uporabo pripravka Starane Forte v odmerku 0,54 l/ha, dovoljena uporaba v fazi BBCH 21 – 32.