You are here

Share page with AddThis

Varstvo pšenice pred boleznimi v drugem delu sezone

Žita
23.04.2020
Za visok in kakovosten pridelek je nedvomno potrebno opraviti vsaj dve škropljenji v teku rastne sezone. Pogosto je  časovni razmik med običajnima dvema škropljenjema predolg. , zaradi česar se vse več pridelovalcev odloča za tri škropljenja.

Priporočilo za T2 varstvo listne mase

Za zagotavljanje pridelka je ključnega pomena ohranjanje zdrave listne mase, zato za T2 izbiramo najmočnejše fungicide.

Da bi preprečili pozne okužbe s pšenično listno pegavostjo, rjo in drugimi boleznimi lista, priporočamo uporabo fungicida nove generacije ELATUS® Era v odmerku 0,8 - 1 l/ha.

ELATUS® Era deluje izrazito dolgotrajno, podaljšuje fotosintetsko aktivnost rastlin (izražen „greening efekt“) in s tem nalivanje zrnja ter pozitivno vpliva na pridelek.

 

Priporočilo za T3 varstvo klasa

T3 je zadnja priložnost za povečanje oziroma ohranjaje pridelka in njegove kakovosti. S tretiranjem v začetku cvetenja zavarujemo polnjenje zrnja.

Za zatiranje bolezni klasa lahko izberete:

  • Kombinacijo AMISTAR® + PLEXEO®, ki zagotavlja odličen fungicidni učinek na širok spekter bolezni in je zanesljiv zaveznik v boju proti fuzariozam - za pridelek brez mikotoksinov. Prinaša pozitiven vpliv na fiziologijo rastlin ter podaljšuje vegetacijo.
    Pakiranje: 1l AMISTAR® + 2l PLEXEO®,  kar zadostuje za površino 1,33 - 1,5 ha.
  • Fungicid MAGNELLO® v odmerku 1 l/ha, ki poleg odličnega delovanja proti fuzariozam prinaša tudi izjemno učinkovitost proti rjam, rjavenju pšeničnih plev ter poznemu pojavu pšenične listne pegavosti.
  • Fungicid nove generacije ELATUS® Era v odmerku 0,8 - 1 l/ha, ki zagotavlja nadstandarno varstvo listne mase ter uspešno kontrolo bolezni klasa (uporaba 1 krat v rastni sezoni).