Varstvo ječmena pred ramularijsko pegavostjo | Syngenta | Slovenija

You are here

Varstvo ječmena pred ramularijsko pegavostjo

Žita
01.04.2022
Kot najboljši pripravek se je širom Evrope izkazal naš najnovejši fungicid Elatus Era, ki z nadstandardno učinkovitostjo preprečuje, da bi bolezen napredovala.

Bolezen povzroča gliva Ramularia collo-cygni, ki se je v zadnjih sezonah močno razširila tudi v naših pridelovalnih razmerah in postala največji "kradljivec" pridelka ječmena

Povzroči lahko tudi do 25 % izgube pridelka, čeprav se bolezenska znameja pojavijo šele v zadnjem delu sezone - v času cvetenja. Takrat lahko na listih opazimo črnorjave, drobne pege, velike od 1 do 3 mm. Vidne so tako na zgornji kakor tudi na spodnji strani listov, temnejše so na strani, izpostavljeni soncu. Pri močnejšem napadu se pege združujejo, odmrlo tkivo se širi, listi se predčasno posušijo in odmrejo. Na nezaščitenih posevkih se pege pojavijo tudi na steblih, resah in plevah.

V razmerah, ugodnih za razvoj bolezni, lahko listna masa popolnoma porjavi v dveh tednih. Tako hiter propad tkiva povzroča toksin, ki ga gliva izloča. Pridelovalci pogosto domnevajo, da je ječmen predčasno dozorel, vendar pa se posevek posuši in tudi do 10 dni predčasno zaključi vegetacijo zaradi bolezni.

Gliva se prenaša s semenom in raste / se razvija znotraj gostiteljske rastline ter v času cvetenja doseže vrhnji list. Šele v tem obdobju se pojavijo prvi vidni simptomi bolezni. Vse sorte ječmena so občutljive na okužbe, tudi jari ječmen, med sortami so določene razlike v občutljivosti, vendar večje tolerance ni. Kljub temu, da se bolezen prenaša s semenom, razkuževanje semena ni učinkovito. Izogibati se je potrebno setvi domačega semena, še posebej, če je bil  posevek v prejšnji sezoni močneje okužen. Bolezen je mogoče zatirati samo z uporabo ustreznih fungicidov.

Za obvladovanje bolezni je pomembna pravočasna uporaba fungicida. Kot najprimernejši čas priporočamo obdobje, ko je zastavičar (zgornji list) popolnoma razvit in zravnan pa vse do pojava prvih resic (BBCH 39 – 51). Poznejše aplikacije, vse do konca klasenja (BBCH 59), so prav tako lahko še učinkovite. Ko pa bolezen enkrat doseže zgornje liste in so simptomi že vidni, je za učinkovito kontrolo bolezni že prepozno.

Priporočilo:

Pomembno je, da izberemo pravi fungicid (le redke aktivne snovi dovolj učinkovito obvladujejo to najnevarnejšo bolezen ječmena) in da je le-ta uporabljen ob pravem času.

Kot najboljši pripravek se je širom Evrope izkazal naš najnovejši fungicid ELATUS Era, ki z nadstandardno učinkovitostjo preprečuje, da bi bolezen napredovala. Za najboljše rezultate priporočamo odmerek 1 l/ha. V primeru manjšega pritiska bolezni lahko odmerek znižate na 0,8 l/ha. Pripravek lahko uporabljate na vseh območjih brez omejitev.