You are here

Share page with AddThis

Prihaja čas za 1 škropljenje s fungicidi v žitih

Žita
19.03.2019
Cilj varstva pšenice pred boleznimi je ohranjanje zdrave listne mase vse do konca sezone. Bolezni v povprečju zmanjšujejo pridelek pšenice za 30 %, v ugodnih letih za njhov razvoj pa še veliko več. Poleg tega izredno negativno vplivajo na kakovost pridela

Ječmen

Zaradi intenzivne rasti in zgodnjega pojava bolezni je pravočasna preventivna uporaba fungicida izjemno pomembna, še posebej v vlažnih in toplih pomladih. V takih razmerah lahko že zgodaj spomladi pričakujemo okužbe z mrežasto pegavostjo ječmena in ječmenovim listnim ožigom.

S prvim škropljenjem zaustavljamo razvoj bolezni in njihovo širjenje na nove, zgornje liste.

Svetujemo, da prvo tretiranje opravite v fazi 1. kolenca (BBCH 31). Priporočamo uporabo fungicida Archer Max v odmerku 1,0 l/ha ali ELATUS™ Era v odmerku 0,8 - 1 l/ha.

Za preprečevanje poleganja priporočamo, da pri prvem škropljenju s fungicidi dodate tudi pripravek Moddus Evo v odmerku 0,4 - 0,6 l/ha, odvisno od sortne nagnjenosti k poleganju in intenzivnosti gnojenja.

Pšenica

Cilj varstva pšenice pred boleznimi je ohranjanje zdrave listne mase vse do konca sezone. Bolezni v povprečju zmanjšujejo pridelek pšenice za 30 %, v ugodnih letih za njhov razvoj pa še veliko več. Poleg tega izredno negativno vplivajo na kakovost pridelanega zrnja.

Na posevkih pšenice smo že jeseni zabeležili pojav pšenične listne pegavosti, zato je zelo pomembno, da je prvo škropljenje opravljeno dovolj zgodaj; to je v stadiju 1. do 2. kolenca (BBCH 31 - 32). Bolezen namreč zatiramo preventivno oziroma takoj ob pojavu prvih bolezenskih znakov. Samo tako učinkovito zaustavimo nadalnje širjenje bolezni iz spodnjih listov na zgornje.

Za prvo tretiranje priporočamo:

  • Amistar Opti v odmeku 2 – 2,5 l/ha, ki ga odlikuje odlično delovanje proti pšenični listni pegavosti in ostalim boleznim lista (priporočamo za vse sorte, občutljive na pšenično listno pegavost),
    ali
  • Archer Max v odmerku 1 l/ha, ki prinaša vrhunsko delovanje proti pepelovki in ostalim boleznim lista (priporočamo za vse sorte, občutljive na pepelovko).

Za preprečevanje poleganja priporočamo, da pri prvem škropljenju s fungicidi dodate tudi pripravek Moddus Evo v odmerku 0,3 - 0,5 l/ha, odvisno od sortne nagnjenosti k poleganju in intenzivnosti gnojenja.