You are here

Share page with AddThis

Pridelovalci hibridnega ječmena Hyvido!

Žita
28.02.2019
Najpomembnejša faza v razvoju Hyvida je faza konec razraščanja in prehod v kolenčenje. V tej fazi potrebuje posevek hibrida več dušika kot konvencionalne sorte, zato je pomembno, da mu z gnojenjem zagotovimo dovolj tega hranila.

V spomladanskem času je zaželeno čim zgodnejše dognojevanje z manjšo količino dušika, da zagotovimo dovolj hranil za razvoj vsaj 4-6 močnih poganjkov na rastlino.

Da bi v čim večji meri izkoristili potencial pridelka in pozitivne agronomske lastnosti, ki jih prinaša hibrdni ječmen Hyvido,  je priporočljivo slediti priporočeni tehnologiji pridelave.

Najpomembnejša faza v razvoju Hyvida je faza konec razraščanja in prehod v kolenčenje. To je čas za drugo dognojevanje. V tem obdobju namreč posevek hibridnega ječmena  potrebuje več dušika kot konvencionalne sorte.

Potrebno je tudi pravočasno varstvo pred boleznimi, kot sta ječmenova mrežasta pegavost in ječmenov listni ožig. V stadiju konec razraščanja - začetek kolenčenja priporočamo prvo aplikacijo fungicida in uporabo rastnega regulatorja.

Konec aprila - začetek maja običajno hibridni ječmen prehaja v klasenje. V tem času sledi še varstvo pred nevarno boleznijo ramularijsko pegavostjo in po potrebi še zaključno dognojevanje z dušikom.

Priporočeni tehnološki ukrepi v spomladanskem času:

1) Prvo spomladansko dognojevanje – zaželeno čim bolj zgodaj, najpozneje v sredini razraščanja (BBCH 25). Odmerek dušika prilagodimo številu razvitih poganjkov. V kolikor ima ječmen spomladi po prezimitvi:
* več kot 6 poganjkov: 20 - 30 kg N/ha,
* 4 - 6 poganjkov: 30 - 40 kg N/ha,
* manj kot 4 poganjke: 40 - 50 kg N/ha.

2) Drugo spomladansko dognojevanje – konec razraščanja/začetek kolenčenja (BBCH 30-31) oz. 2 - 3 tedne po prvem dognojevanju; za zagotavljanje dobrega razvoja. Priporočen odmerek 60 - 80 kg N/ha.

3) Varstvo pred boleznimi lista (predvsem mrežasta pegavost) in poleganjem – v stadiju 1. kolenca (BBCH 31): ELATUS® Era 0,8 – 1,0 l/ha ali ARCHER® Max 1,0 l/ha. Fungicidu dodamo še MODDUS® Evo 0,5 – 0,6 l/ha.

4) Varstvo pred boleznimi lista in klasa (predvsem ramularijska pegavost) – v stadiju pojava zastavičarja oz. tri tedne po prvem škropljenju: ELATUS® Era 0,8 – 1,0 l/ha ali AMISTAR OPTI® 2,5 l/ha.                     
* Sredstvo Elatus Era lahko na isti površini uporabite največ enkrat v rastni sezoni.

5) Zaključno dognojevanje v klas – za izboljšanje nalivanja zrnja in doseganje boljše HL teže in višjih beljakovin. Priporočen odmerek 30 - 40 kg N/ha.

Gnojenje z dušikom je treba izvajati v skladu z Uredbo o varstvu voda in posebnimi zahtevami na VVO območjih.