You are here

Share page with AddThis

Pojav listnih uši na zgodaj sejanih posevkih ječmena

Žita
18.10.2018
Bolezenski znaki, ki jih zlahka opazimo, se običajno pojavijo na listih kot rumena razbarvanja, rastline ječmena se pogosto obarvajo zlato rumeno.

V posevkih ječmena je opaziti pojav listnih uši. Le-te z izsesavanjem rastlinskega soka slabijo mlade rastlinice, posebej nevarne pa so vrste, ki prenašajo viruse.

Potrjeno je, da se v Sloveniji pojavljajo virusi, ki povzročajo rumeno pritlikavost ječmena.

Bolezenski znaki, ki jih zlahka opazimo, se običajno pojavijo na listih kot rumena razbarvanja, rastline ječmena se pogosto obarvajo zlato rumeno.

Kadar pride do okužbe z virusom v zgodnjih fazah razvoja (že jeseni), ratline ostajajo nizke (pritlikavost), velikokrat tvorijo prekomerno število stranskih poganjkov, katerih rast je slabša; posledica je znižan pridelek. Okužbe z virusi rumene pritlikavosti lahko povzročajo v povprečju od 11 do 33 % znižanje pridelka.

Ker virusi in nekateri abiotski dejavniki (npr. pomanjkanje hranil, suša, herbicidi ipd.) povzročajo podobne simptome na rastlinah, pogosto ne pomislimo, da imamo težave prav z virozami.

Da bi preprečili zgoraj opisane težave, priporočamo, da pregledate svoje posevke in se v primeru napada listnih uši odločite za varstvo s pripravkom Karate Zeon v odmerku 0,15 l/ha.

Pridelovalcem, ki ste sejali hibridni ječmen Hyvido® (Jallon ali Tektoo), varstva z insekticidom ni potrebno opraviti, ker je Hyvido® seme tretirano z nadstandardnim tretmanon, poleg fungicida tudi z insekticidom.