You are here

Share page with AddThis

Varstvo vinogradov spomladi

Vinska trta
13.04.2020

Pred vami je začetek nove vegetacije in s tem se začne tudi eden izmed temeljnih ukrepov, varstvo pred boleznimi črna pegavost, pepelovka vinske trte, ali pršice (akarinoze in erinoze). Pepelovka se začne razvijati takoj, ko se spomladi razprejo očesa trte. Za uspeh je potrebno dobro preventivno varstvo. Za začetno škropljenje v času odganjanja brstov smo vam, priporočamo bakreni pripravek

NORDOX 75 WG.

Prednosti pripravka Nordox:

  • WG formulacija - se ne praši.
  • Nizki odmerki (1-1,6 kg/ha).
  • Počasno sproščanje bakrovih ionov na listni površini - podaljšano rezidualno delovanje.
  • Odlična odpornost proti izpiranju s padavinami.
  • Odlična čistost pripravka.
  • Dovoljen tudi v ekološki proizvodnji.

 Za zatiranje eriofidnih pršic in prezimujočega oidija v fazi nabrekanja brstov uporabite THIOVIT Jet ,v povečanem odmerku 2 kg /100 l.

Za drugo škropljenje je najboljša izbira UNIVERSALIS, ki odlično deluje na črno pegavost, prezimujoči oidij in peronosporo. Odmerek je 0,2 l/100 l (0,8 - 1,0 l/ha). Universalisu lahko dodate THIOVIT Jet, vendar v nižjem odmerku 300 g/100 l vode (1,5 kg/ha).

V začetnem razvoju mladik, ko so dolge  2-20 cm priporočamo uporabo akaricida VERTIMEC Pro v 0,075 % koncentraciji. Odmerek v tej fenofazi je 0,3-0,4 l/ha. Zraven dodajte močilo ETALFIX Pro v 0,025  % koncentraciji.

Zatiranje plevela v vinogradu

Za nasade, starejše od 3 let, je priporočljivo uporabljati sistematični totalni herbicid TOUCHDOWN System 4 , ki ga lahko uporabljamo spomladi, ko plevel zraste na višino 10 do 15 cm. Priporočen je odmerek 2 do 8 l/ha, odvisno od količine plevela; 2 do 3 l/ha v primeru enoletnega plevela; 4 l/ha za plazečo pirnico, kislice in regrat; 5 l/ha za divji sirek in njivski osat; 7 do 8 l/ha za prstasti pesjak, slak in druge trajne plevele z globokimi gomolji in korenikami. Paziti je treba, da TOUCHDOWN System 4 ne pride na zelene dele rastline.