You are here

Share page with AddThis

Siva plesen - grozdna gniloba

Vinska trta
13.05.2019

Opis

Ta bolezen povzroča neposredno in posredno škodo. Neposredno škodo povzroča v obliki manjšega pridelka, posredno pa v obliki slabe kakovosti grozdja. Gliva porablja sladkorje in vinsko kislino in mošt je morda treba dodatno žveplati. Gliva okuži vse rastlinske organe in jo je mogoče opaziti na mladikah, listih, cvetovih in jagodah. Najpogosteje se siva plesen pojavi v obdobju od faze zapiranja grozda do trgatve. Na grozdju se pojavi siva prevleka sporonosnih organov glive, ki se v ugodnih razmerah hitro širi po grozdu in na koncu grozd večinoma ali v celoti zgnije.

Biologija

Siva plesen je izraziti polifag in napada mnoge kulture. V vinogradu prezimi v rozgi, brstih in tleh v obliki sklerocija in micelija. Spomladi lahko do okužbe pride že pri 4 °C in 90-odstotni relativni vlažnosti zraka. Askospore izvajajo primarne okužbe cvetov in kasneje tudi jagod. Gliva lahko neposredno prodre v jagode s pomočjo penetracijske hife, ki prodre skozi povrhnjico. Poleg neposredne penetracije gliva okužbo pogosto sproži prek ran, ki nastanejo zaradi različnih poškodb zaradi toče, ptic in žuželk (grozdni sukači, ose ipd.).

Ukrepi

Sorte zbitega grozdja so dovzetne za napad sive plesni, zato jih je obvezno treba zaščititi. Občutljive sorte so chardonnay, renski rizling, sauvignon, carignan in druge. Seveda jih je treba spremljati in se boriti proti grozdnim sukačem. Ko se število populacije in napadov grozdnih sukačev veča, je napad sive plesni večji. Treba je tudi redno odstranjevati listje v coni grozdja ter omogočiti dostop svetlobe in prezračevanje. Gnojenje z dušikom je treba zmanjšati na potrebno količino in ne pretiravati. Od kemijskih ukrepov je treba prvič škropiti že v času cvetenja, drugič v času zapiranja grozda, zaključno škropljenje pa je treba opraviti v fazi spremembe barve ali mehčanja jagod. V ta namen priporočamo dve škropljenji s sredstvom SWITCH, ki ima dvojni način delovanja (kontaktno in plinsko).