You are here

Share page with AddThis

Siva plesen

Vinska trta
02.04.2020

Pri kemičnem varstvu je priporočljivo prvič škropiti že takoj po cvetenju, običajno pa se prvo tretiranje opravi v času pred  zapiranjem grozda, zaključno škropljenje pa je treba opraviti v fazi spremembe barve ali mehčanja jagod. Syngenta priporoča v najbolj kritičnem obdobju dve škropljenji s sredstvom Switch® 62,5 WG, ki ima dvojni način delovanja (kontaktno in sistemično).


Gliva okuži vse rastlinske organe in jo je mogoče opaziti na mladikah, listih, cvetovih in jagodah. Najpogosteje se siva plesen pojavi v obdobju od faze zapiranja grozda do trgatve. Na grozdju se pojavi siva prevleka sporo nosnih organov glive, ki se v ugodnih razmerah hitro širi po grozdu in na koncu grozd večinoma ali v celoti zgnije. Gliva porablja sladkorje in vinsko kislino in mošt je morda treba dodatno žveplati. Vino je nestabilno, težko se čisti, lahko ima neprijeten okus in je manj primerno za staranje. Gliva lahko neposredno prodre v jagode s pomočjo penetracijske hife, ki prodre skozi povrhnjico. Poleg neposredne penetracije gliva okužbo pogosto sproži prek ran, ki nastanejo zaradi različnih poškodb zaradi toče, ptic in žuželk (grozdni sukači, ose ipd.). Sorte zbitega grozdja so občutljive za napad sive plesni, kot so ‘Chardonnay’, ‘Beli pinot’, ‘Sauvignon’, ‘Sivi pinot’, ‘Kraljevina’ Renski rizling’, ‘Modra frankinja’, ‘Refošk’, ‘Cabernet Sauvignon’ in ‘Rumeni muškat’, zato jih je obvezno treba zaščititi.