You are here

Share page with AddThis

Pršice šiškarice

Vinska trta
03.04.2020
Ob otekanju brstov je treba poškropiti z žveplovim pripravkom THIOVIT JET, ob razvoju brstov pa je treba uporabiti VERTIMEC PRO. Uporaba žveplovega pripravka THIOVIT JET v sezoni zagotovo zmanjšuje napad pršic.

Boj proti pršicam je precej zapleten in težak. Že ob otekanju brstov (volnati brst) je treba trto poškropiti z žveplovim pripravkom Thiovit Jet®, ob razvoju brstov pa je treba uporabiti Vertimec® Pro. Uporaba žveplovega pripravka Thiovit Jet ® v sezoni zagotovo zmanjšuje napad pršic.


Za vinsko trto sta pomembni dve vrsti iz te skupine: Trsna listna pršica šiškarica (Eriophyes - Colomerus vitis Pagst.). Pršica trsne kodravosti (Calepitrimerus vitis Nal.). Obe vrsti vbadajo liste in sesajo rastlinski sok, so zelo majhne in nevidne s prostim očesom. Tipični simptom vrste (Eriophyes - Colomerus vitis Pagst.) je znan kot »erinoza«. Poškodbe so nabrekline na zgornji strani lista, torej v smeri navzgor kot mehurjasti žulji. Na spodnjem delu lista je vidna bela volnata prevleka na vhodu v nabreklino.

Pršica trsne kodravosti (Calepitrimerus vitis Nal.) povzročijo skrajšanje internodijev mladike, zaostalost v rasti in cik-cak rast. Te spremembe imenujemo »akarinoza«. Nekateri brsti celo odmrejo in porjavijo in niti ne začnejo rasti. Pogosto začnejo rasti poganjki iz stranskih brstov in pojavijo se dvojni poganjki. Na listih se z lupo vidijo vbodi, obdani z rumeno cono (zvezdaste pege). List sčasoma postane temnejše barve in odseven.

Pršice prezimijo pod skorjo in luskolisti brstov. Dejavne postanejo že z nabrekanjem brstov. Imajo 4 do 6 generacij na leto, v povprečju razvoj ene generacije traja 40 do 50 dni.