You are here

Share page with AddThis

Pršice

Vinska trta
14.05.2019
Boj proti pršicam je precej zapleten in težak. Že ob napenjanju brstov (volnati brst) je treba trto poškropiti z žveplovim pripravkom THIOVIT JET in bakrenimi pripravki, ob razvoju brstov pa je treba uporabiti VERTIMEC PRO. Uporaba žveplovega pripravka TH

Ukrepi

Boj proti pršicam je precej zapleten in težak. Že ob napenjanju brstov (volnati brst) je treba trto poškropiti z žveplovim pripravkom THIOVIT JET in bakrenimi pripravki, ob razvoju brstov pa je treba uporabiti VERTIMEC PRO. Uporaba žveplovega pripravka THIOVIT JET v sezoni zagotovo zmanjšuje napad pršic.

Pršice – akarinoze (Calepitrimerus vitis) in erinoze (Eriophyes vitis)

Opis

Erinoze
Pršice so zelo majhne in nevidne s prostim očesom. Tipični simptom so nabrekline na zgornji strani lista, torej v smeri navzgor kot mehurjasti žulji. Na spodnjem delu lista je vidna bela volnata prevleka na vhodu v nabreklino. Ta simptom se pogosto zamenja s filoksero, vendar je treba vedeti, da filoksera povzroča nabrekline v smeri navzdol, ki so pogosto ostrejše in manjše. Včasih nabrekline postanejo temno vijolične.

Akarinoze
Ko začnejo brsti otekati, povzročijo skrajšanje internodijev mladike, zaostalost v rasti in cik-cak rast. Nekateri brsti celo odmrejo in porjavijo in niti ne začnejo rasti. Pogosto začnejo rasti poganjki iz stranskih brstov in pojavijo se dvojni poganjki. Na listih se z lupo vidijo vbodi, obdani z rumeno cono (zvezdaste pege). List sčasoma postane temnejše barve in odseven.

Biologija

Pršice prezimijo pod skorjo in luskolisti brstov. Dejavne postanejo že z nabrekanjem brstov. Imajo 4 do 6 generacij na leto, v povprečju razvoj ene generacije traja 40 do 50 dni. V hladnem in vlažnem vremenu trta počasneje poganja, zato je tudi škoda večja. Dovolj je ena sama pršica, da povzroči izboklino na listu.