You are here

Share page with AddThis

Peronospora vinske trte

Vinska trta
20.03.2020
 1 do 2 krat NORDOX 75 WG ali UNIVERSALIS, ko mladike intenzivno rastejo, nadaljujemo s AMPEXIO ali RIDOMIL GOLD MZ PEPITE. Po začetku razvoja jagod se uporablja PERGADO F ali AMPEXIO, ob koncu rastne sezone pa zaključna škropljenja opravimo s UNIVERSALIS

Za uspešno zatiranje peronospore moramo pri klasični in integrirani pridelavi opraviti od 6 do 8 škropljenj. Syngenta priporoča na začetku rastne sezone 1 do 2 krat Nordox® 75 WG ali Universalis®, potem ko mladike intenzivno rastejo, nadaljujemo s sredstvi Ampexio® ali Ridomil Gold® MZ Pepite. Po začetku razvoja jagod se uporablja fungicide Pergado F® ali Ampexio®, ob koncu rastne sezone pa zaključna škropljenja opravimo s pripravkom Universalis®, ali pripravkoma na osnovi bakra Pergado C® ali Nordox® 75 WG, pri aromatičnih sortah pa lahko uporabimo tudi Ampexio®.


Napada vse zelene dele vinske trte, lahko povzroči popolno uničenje grozdja in zelenih delov trte. Peronospora se začne razvijati spomladi, navadno v sredini maja. Prvi simptomi se pojavijo na listih blizu tal. Na listih opazimo t. i. »oljne madeže«, ki prehajajo v rjavo tkivo, ki se postopoma suši, medtem ko je na spodnji strani lista vidna bela sporulacija. Bolezen napada socvetje, ki se posuši, z vidno belo prevleko, ki jo lahko zamenjamo s pepelovko. Glavna oblika prezimitve glive je v obliki spor v okuženih odpadlih listih. Pri peronospori velja pravilo, da ko pri povprečni temperaturi zraka okoli 10 °C v dveh do treh dneh pade najmanj 10 mm dežja dnevno in je mladika dolga okoli 10 cm, takrat nastopijo ugodni pogoji za kalitev spor in prve primarne okužbe. Valu okužb po izteku prve inkubacijske dobe sledi obdobje drugotnih ali sekundarnih okužb, ki se ponavljajo vse do jeseni.