You are here

Share page with AddThis

Peronospora vinske trte

Vinska trta
31.05.2019
 začetku rastne sezone 1- do 2-krat škropimo s kontaktnim sredstvom NORDOX ali UNIVERSALIS, potem ko mladike intenzivno rastejo, pred cvetenjem in do začetka razvoja jagod, pa nadaljujemo s sistemskimi sredstvi RIDOMIL GOLD MZ PEPITE. Po začetku razvoja j

Ukrepi

Poleg agrotehničnih ukrepov z namenom zmanjševanja tveganja okužb in ohranjanja zračnosti trt so potrebni tudi redni preventivni ukrepi s fungicidi. V začetku rastne sezone 1- do 2-krat škropimo s kontaktnim sredstvom NORDOX ali UNIVERSALIS, potem ko mladike intenzivno rastejo, pred cvetenjem in do začetka razvoja jagod, pa nadaljujemo s sistemskimi sredstvi RIDOMIL GOLD MZ PEPITE. Po začetku razvoja jagod se uporablja lokosistemični fungicid PERGADO ali AMPEXIO, ob koncu rastne sezone pa zaključna škropljenja opravimo s pripravkom UNIVERSALIS ali pripravkoma na osnovi bakra PERGADO C ali NORDOX. Z ustrezno zaščito v obdobju rastne sezone lahko do jeseni onemogočimo razvoj peronospore in tako zmanjšamo možnost okužbe za naslednje leto.

Opis

Peronospora je v naših krajih najbolj nevarna bolezen vinske trte, ki je prišla v Evropo že dolgo tega z ameriškimi sortami Vitis. Napada vse zelene dele vinske trte, prvi simptomi pa se pojavijo na listih blizu tal. Na listih opazimo t. i. "oljne madeže", ki prehajajo v rjavo tkivo, ki se postopoma suši, medtem ko je na spodnji strani lista vidna bela sporulacija. Bolezen napada socvetje, ki se posuši, z vidno belo prevleko, ki jo lahko zamenjamo s pepelovko. Po cvetenju in začetku razvoja jagod se lahko peronospora razvije tudi na grozdu, ki se delno ali povsem posuši, če gre za močnejši napad.

Biologija                               

Glavna oblika prezimitve parazitov je v obliki spor v okuženih odpadlih listih. Pri peronospori velja pravilo "3 × 10". To pomeni, da ko pri povprečni temperaturi zraka okoli 10 °C v dveh do treh dneh pade najmanj 10 mm dežja dnevno in je mladika dolga okoli 10 cm, takrat nastopijo ugodni pogoji za kalitev spor in prve primarne okužbe. Čas od prve okužbe do vidnih simptomov je običajno 10 do 15 dni, simptome na listih pa najpogosteje opažamo maja. Med dvigovanjem temperature zraka in če je dovolj padavin, se čas od okužbe do vidnih simptomov skrajša (4 do 5 dni). Okužbe običajno prenehajo sredi poletja, ko nastopi sušno obdobje in temperature presežejo 30 °C. Vendar pa je v deževnih poletjih in dolinah rek treba paziti na pozno poletno in jesensko okužbo po obrezovanju.