You are here

Oidij

Vinska trta
04.06.2021
THIOVIT JET v času brstenja, potem v fazi rasti mladik od 5 do 15 cm uporabljamo sredstvo UNIVERSALIS. Tik pred cvetenjem uporabljamo TOPAS 100 EC ali DYNALI, medtem ko je po cvetenju najboljša izbira DYNALI in THIOVIT Jet. Za končna škropljenja lahko up

Pri določanju časa škropljenja proti oidiju se ravnamo po jakosti pojava oidija v preteklem letu. V primeru močnejših okužb je treba v naslednji sezoni opraviti zgodnja škropljenja, ki vključujejo uporabo žveplenega pripravka Thiovit Jet® v času brstenja, potem v fazi rasti mladik od 5 do 15 cm uporabljamo sredstvo Universalis®. Tik pred cvetenjem uporabljamo Topas 100 EC® in Thiovit Jet® ali Dynali®, medtem ko je po cvetenju najboljša izbira Dynali® in Thiovit Jet®. Za končna škropljenja lahko uporabimo sredstva Universalis® ali Thiovit Jet®.  

Simptomi se pojavijo na vseh zelenih delih trte, najprej pa na grozdju in mladikah. Na cvetu lahko do okužbe pride pred oploditvijo in takrat pepelovka povzroči sušenje in odpadanje cvetov. Grozdne jagode lahko napade od začetka razvoja jagod do spremembe barve. Videti so, kot da so posute z oblogo pepela, ki sčasoma posivi. Gliva zaustavlja rast in razvoj jagodne kožice (koža pa otrdi) in zaradi notranjega pritiska jagoda poči. Meso v notranjosti začne izgubljati vodo in se suši, v jagodo pa se naselijo še druge glive in bakterije (povzročitelji gnilobe, cikov ...), kar neugodno vpliva na kakovost mošta in vina. Optimalni pogoji za razvoj pepelovke so temperature med 25 in 28 °C, relativna vlažnost zraka okoli 65 % in rahel veter hitrosti 2 do 6 m/s (dež ni potreben). Najbolj občutljive so sorte 'Malvazija', 'Chardonnay', 'Šipon', 'Portugalka', 'Sauvignon' , 'Modra frankinja', 'Sivi pinot'.