You are here

Share page with AddThis

Črna pegavost

Vinska trta
02.04.2019
Kar se tiče kemičnih ukrepov, je vinograd vsekakor treba med zimskim mirovanjem enkrat zaščititi z bakrenim pripravkom NORDOX, najbolje tik pred začetkom vegetacije. Ko mladike začnejo rasti, najboljšo zaščito zagotavlja fungicid UNIVERSALIS, ki ga je tre

Če opazimo simptome črne pegavosti na rozgi, jo je pri zimskem obrezovanju gotovo treba odrezati, odnesti iz vinograda in požgati. Treba je zmanjšati gnojenje z dušikom in biti pozoren na občutljive sorte, kot so rizvanec, šipon, traminec, laški rizling, malvazija in modra frankinja. Kar se tiče kemičnega varstva, je vinograd priporočljivo med zimskim mirovanjem enkrat zaščititi z bakrenim pripravkom Nordox® 75 WG in Thiovit Jet®, najbolje tik pred začetkom vegetacije. Ko mladike začnejo rasti, najboljšo zaščito zagotavlja fungicid Universalis®, ki ga je treba uporabiti 1- do 2-krat, dokler mladike ne dosežejo velikosti približno 60 cm.


Na okuženih trtah med zimsko rezjo črno pegavost prepoznamo v bazalnem delu rozge po značilnih razpokah v obliki »žabjega očesa«, skorja pa je lahko bele ali srebrnkaste barve s črnimi pikami. Črne pike so plodna telesa glive (piknidiji). Ko okužena trta vzbrsti, se spodnji brsti ne odprejo ali pa zaostanejo v rasti. Na najnižjih listih se lahko pojavi nekroza, površina lista pa je deformirana in nagubana. Na mladikah je med vegetacijo opaziti nekroze in razpokano skorjo. Okužbe so mogoče že pri nizkih temperaturah in pod pogojem določenega števila ur vlaženja listov. Tako je pri 10 °C dovolj 12 do 13 ur vlaženja listov, da pride do okužbe.