You are here

Share page with AddThis

Cikade in fitoplazma trte

Vinska trta
12.05.2019
Treba je strogo paziti na zdravstveno stanje sadilnega materiala in če pride do okužbe s fitoplazmo, je okuženi del treba posekati, ga odnesti iz vinograda in zažgati. Pripravka, namenjena uničenju škržatkov in s tem preprečevanju pojava fitoplazme, sta R

Ukrepi

Treba je strogo paziti na zdravstveno stanje sadilnega materiala in če pride do okužbe s fitoplazmo, je okuženi del treba posekati, ga odnesti iz vinograda in zažgati.

Opis

Trto napada več vrst cikad (škržatov), ki povzročajo škodo. To so zeleni škržatek (Empoasca vitis), medeči škržatek (Metcalfa pruinosa), ameriški škržatek (Scaphoides titanus) in svetleči škržatek (Hyalesthes obsoletus). Vsi škržati oziroma cikade povzročajo škodo s sesanjem rastlinskih sokov na listu, na katerem je opaziti razbarvano rumeno področje. List pozneje dobi rdečkasto-rjavo barvo ter se lahko posuši in odpade. Medeči škržatek izloča tudi medeno roso in voskaste izločke ter povzroča tudi kopičenje sajaste plesni. Posebej nevarna sta ameriški in svetleči škržatek, saj poleg škode, ki jo povzročata, prenašata tudi fitoplazmo. Ameriški škržatek prenaša fitoplazmo zlate trsne rumenice, medtem ko svetleči škržatek na trti prenaša fitoplazmo Bois noir. Simptomi okužbe s fitoplazmo so skrajšani internodiji in cik-cak rast z zvijanjem listov navzdol v obliki tulca. Listi z nervaturo porumenijo po robovih oziroma pri črnih sortah postanejo rdeči, najpogosteje na enem od listov. Cvetovi oziroma jagode razpadejo. Simptome je mogoče opaziti poleti, najbolj izraziti pa so septembra in oktobra. Na koncu vinograd propade in ga je treba posekati.

Biologija

Ameriški škržatek je danes razširjen po vsej državi, simptomi fitoplazem pa so najbolj razširjeni v Medžimurju in zahodni Istri. Prezimi v fazi jajčec pod skorjo rozge in ima eno generacijo na leto. Ličinke se pojavijo okrog maja, v odrasli obliki pa julija. V odrasli obliki skačejo. Spremljati jih je mogoče s postavitvijo rumenih lepljivih plošč v vinograd.

Fitoplazma se v glavnem prenaša vektorsko – z ameriškim škržatkom in sadilnim materialom.