You are here

Share page with AddThis

Zaščita jablan ob začetku vegetacije

Sadno drevje
21.03.2018
Varstvo jablane ob vegetaciji

Na začetku vegetacije zatremo več povzročiteljev bolezni, in sicer jablanov škrlup, pepelovko in bolezni drevesne skorje.

Jablanov škrlup jablane povzroča glivica Venturia inaequalis, ki prezimi v odpadlem listju ali na skorji drevesa. Do okužbe lahko pride takoj, ko brst razpoka in se pojavijo čašni lističi. Pogoja, potrebna za okužbo, sta askospora glive na listu in dežna kapljica (potrebno obdobje vlaženja je 8 do 48 ur, odvisno od temperature zraka). Prvi simptomi okužbe v fazi brstenja brstov bodo vidni šele v fenofazi cvetenja ali ob samem koncu cvetenja, odvisno od temperatur. Po pojavu simptomov se okužba širi sekundarno s konidiji vse do konca vegetacije.

Jablanova pepelovkaPodosphaera leucotricha prezimi v brstih, iz katerih zrastejo okužene zakrnele mladike ali deformirane vejice cvetov, prekrite z belo prevleko. Iz okuženih mladik se okužbe širijo na zdrave mladike in pozneje tudi na plod.

Jablanov rakNectria galligena napada veje ali deblo, simptome pa je mogoče videti v obliki koncentričnih krogov na posušeni skorji. Nekatere sorte so bolj občutljive, na primer: Gala, Braeburn, Jonagold, Zlati delišes, Pinova, Fuji. Če se bolezen ne izolira pravočasno, se lahko celo drevo posuši.

Kako zaščititi jabolka pred boleznimi

Jablano je treba preventivno zaščititi že v fazi brstenja brstov, za celosten uspeh pa je treba tudi pozneje vse do konca vegetacije slediti programu zaščite in spremljati vremenske razmere ter zagotoviti, da je fungicid na rastlini pred dežjem.

Za bolezni skorje (drevesa) v fazi brstenja brstov je najboljša izbira bakreni pripravek Nordox WG 75 v odmerku 1,6 kg/ha, medtem ko se za pepelovko na občutljivih sortah (Idared, Jonagold sl.) dodaja pripravek Thiovit Jet v minimalnem odmerku 3,5 kg/ha.