You are here

Share page with AddThis

Varstvo sadnega drevja z bakrenim fungicidom NORDOX

Sadno drevje
19.02.2019
NORDOX®  WG 75 se je uveljavil v pridelavi z integriranim varstvom, zaradi zgoraj navedenih lastnosti. Pripravek je dovoljen tudi v ekološki pridelavi sadnega drevja. Skupaj z mineralnim oljem se razširi spekter delovanja.

NORDOX® WG 75 je edini bakereni fungicid, ki ima 75 % bakra v njem. Odlično se topi v vodi in je primeren za uporabo tako v klasičnih in sodobnih pršilnikih za škropljenje sadnih dreves. NORDOX®  75 WG je najbolj koncentriran bakreni fungicid na tržišču in je sestavljen iz izredno drobnih in enakomerno velikih delcev bakrovega oksida.

Spomladansko škropljenje se izvaja v času mirovanja. Izvaja se od brstenja do zelenega popka, kar je običajno nekje od konca februarja do začetka aprila, odvisno od sadne vrste oz. kmetijske kulture. Za nekatere sadne vrste, kot je nektarina in breskev, je to edini čas, zatiranja listne kodravosti.

Spomladansko varstvo s pripravkom NORDOX® 75 WG je uspešno, če smo pri tem tudi učinkoviti. Škropivo mora biti enakomerno porazdeljeno po deblu, vejah in popkih dreves v fazi brstenja. Iz tega razloga je treba drevesa poškropiti z minimalno porabo vode 1000 litrov škropiva za sadno drevje. Spomladansko varstvo se iz tega razloga, pogosto imenuje tudi kopanje dreves.

Prednosti fungicida NORDOX® 75 WG in njegove karakteristike

Zaradi svoje specifične formulacije je odpornejši na izpiranje od drugih bakrenih pripravkov, hkrati pa veliko prijaznejši do uporabnika, saj se ne praši. Osnova za delovanje vsem bakrenim fungicidom predstavljajo bakrovi ioni, ki so pri NORDOX® 75 WG najštevilnejši na kilogram pripravka. V svetu je znan po svoji obstojnosti na rastlinski površini in učinkovitosti v težjih vremenskih razmerah. Značilnost fungicida NORDOX® 75 WG so tudi nizki hektarski odmerki.

Prednosti fungicida NORDOX®  75 WG v primerjavi z ostalimi fungicidi:

  • WG formulacija - se ne praši.
  • Nizki odmerki (1 – 1,6 kg/ha).
  • Počasno sproščanje bakrovih ionov na listni
  • Površini - podaljšano rezidualno delovanje.
  • Odlična odpornost proti izpiranju s padavinami.
  • Odlična čistoča pripravka.

NORDOX® WG 75 ima veliko nižjo vsebnost težkih kovin (arzen, živo srebro) od najvišje dovoljenih vrednosti po standardu FAO. NORDOX® WG 75 se je uveljavil v pridelavi z integriranim varstvom, zaradi zgoraj navedenih lastnosti. Pripravek je dovoljen tudi v ekološki pridelavi sadnega drevja. Skupaj z mineralnim oljem se razširi spekter delovanja.