You are here

Share page with AddThis

Rdeča sadna pršica

Sadno drevje
18.03.2020
Rdeča sadna pršica je rdečkasto rjave barve in jajčaste oblike. Prezimijo rdeča 0,1 mm velika jajčeca, predvsem v listnih pazduhah.

Če pri zimskem pregledu lesa v nasadu ugotovimo, da je več kot 1000 jajčec na dolžinski meter lesa, pri spomladanskem škropljenju uporabimo oljne pripravke. V času izleganja ličink, kar je ponavadi v zadnji dekadi aprila tik pred cvetenjem ali v času cvetenja, pregledamo nasad. Če na hrbtni strani prvih listov opazimo prve gibljive stadije pršice (2 ali več) je to pravi čas za uporabo Vertimec® Pro v odmerku 1,0-1,2 l/ha. Priporočeno ga je uporabiti takoj po cvetenju, kar sovpada s fazo, ko so izležena vsa zimska jajčeca in ko poletnih jajčec še ni. Za škropljenje z Vertimec® Pro EC priporočamo porabo vode vsaj 1000 l/ ha, priporočljivo pa je tudi dodajanje oljnega pripravka (2,5 l/ha) ali močila Etalfix® Pro. Med rastno dobo prag škodljivosti izražamo v obliki »produkta 500«. Po tem pravilu je prag presežen, ko zmnožek med številom pršic na list in številom dni do obiranja preseže vrednost 500. Tako znaša prag za sorto gala sredi maja 5 pršic na list, za sorto idared pa 3 pršice na list.


 

Največ škode povzroči na listih, kjer na zgornji strani najprej opazimo fine bele lise, nato pa listje postane sivo rumeno, v končni fazi pa bronasto rdečkasto. Listje se v suši zvija in lahko tudi odpade. Pršice se hranijo tudi na plodovih. Posledice njihovega delovanja so nekoliko drobnejši, manj sladki in manj obarvani plodovi.

BIOLOGIJA

Rdeča sadna pršica je rdečkasto rjave barve in jajčaste oblike. Prezimijo rdeča 0,1 mm velika jajčeca, predvsem v listnih pazduhah. Navadno se v prvi dekadi aprila začnejo iz zimskih jajčec izlegati ličinke, ki se takoj preselijo na mlade liste. Ličinke se takoj začnejo prehranjevati na spodnji strani listov. Škodljivec ima 4 do 7 rodov letno.