You are here

Share page with AddThis

Navadna hruševa bolšica

Sadno drevje
17.03.2020
Smiselno je uporabiti mešanice oljnih pripravkov in KARATE ZEON 5 CS v odmerku 0,18 l/ha. Kasneje, ko je prag presežen je najbolj zanesljiv pripravek VERTIMEC PRO v odmerku 1,2 l/ha.

Kadar v času pred brstenjem pri stresanju 100 vejic ulovimo več kot 100 prezimelih samic, je kemično ukrepanje smiselno. Smiselno je uporabiti mešanice oljnih pripravkov in Karate zeon® 5 CS v odmerku 0,18 l/ha. Kasneje, ko je prag presežen (10 % poganjkov, napadenih z bolšico) je najbolj zanesljiv pripravek Vertimec® Pro v odmerku 1,2 l/ha, ki ga kombiniramo z oljnim pripravkom ob uporabi večje količine vode (1500 – 2000 l/ha).  


Odrasle bolšice in njihove ličinke sesajo na vejicah, listih in plodovih. Zaradi sesanja poganjki zakrnijo in se sušijo. Bolšice izločajo obilo medene rose (slabo prebavljen rastlinski sok), na katero se naselijo saje, ki onesnaži plodove in tako zmanjša njihovo tržno vrednost. Ob močnem napadu se lahko zmanjša tudi rodnost v naslednjem letu.

BIOLOGIJA

Navadna bolšica razvije štiri rodove letno. Prezimijo odrasle bolšice (zimska oblika – temnorjava z nekaj črnimi in oranžnimi pegami). Ko se začno odpirati brsti, samice odlagajo jajčeca na vršičke mladih poganjkov in vrhnjih lističev. Ličinke prvih treh stadijev se hranijo na spodnji strani listov in mladih vršičkih, medtem ko se ličinke zadnjih dveh stadijev preselijo v listne pazduhe. Prve močnejše prerazmnožitve bolšice se navadno zgodijo v mesecu maju. Naslednji val škodljivca se pojavi ob poletni rasti poganjkov.