You are here

Share page with AddThis

Listne uši

Sadno drevje
16.03.2020
Uši s sesanjem povzročajo zastoj rasti, izmaličenje poganjkov ter plodov. Z izločanjem medene rose plodove dodatno onesnažijo.

Priporočljivo je pred spomladansko škropljenje z oljnimi pripravki, predvsem če pri zimskem pregledovanju lesa ugotovimo povečano število zimskih jajčec. Listne uši na jablani kasneje zatiramo z enim ali dvema škropljenjema do cvetenja in/ali po cvetenju jablane. Odločimo se seveda na osnovi pregleda nasadov in prekoračenem pragu škodljivosti. V primeru prerazmnožitve uši v času vegetacije je priporočljivo uporabiti insekticide na bazi aktivne snovi acetamiprid, pirimikarb, flonikamid ali spirotetramat pri večji porabi vode in dodatkom močila Etalfix® Pro.


Uši s sesanjem povzročajo zastoj rasti, izmaličenje poganjkov ter plodov. Z izločanjem medene rose plodove dodatno onesnažijo. Za uši je značilno, da imajo veliko število rodov v enem letu. Prezimijo v obliki črnih 0,5 mm velikih jajčec, ki so odložena na vejice.

Zelena jablanova uš

Je najpogostejša vrsta na jablani. Pozimi lahko opazimo bleščeča črna jajčeca na enoletnih poganjkih. Prag škodljivosti: pred cvetenjem 10 do 15 kolonij na 100 poganjkov, po cvetenju 8 do 10 kolonij na 100 poganjkov.

Jablanova uš šiškarica

Listi se zvijajo po dolgem in navzdol in obarvajo značilno rdeče. Prag škodljivosti je 5 kolonij na 100 poganjkov.

Mokasta jablanova uš

Sivo-modre do črne barve, se pojavljajo proti koncu cvetenja. Prag škodljivosti je 1 do 2 koloniji na 100 poganjkov. Je najbolj škodljiva uš, ki se lahko hitro razmnoži in povzroči poškodbe predvsem na plodovih (deformirani).

Krvava uš

Prezimijo samice na vejicah, koreninskem vratu ali na plitvih koreninah. Telo modro rjave uši, ki ima rdečkasto limfno tekočino (od tu tudi ime) je poraslo z dolgimi voščenimi nitkami.