You are here

Share page with AddThis

Jablanova pepelovka

Sadno drevje
15.03.2020
Že v času od brstenja do cvetenja škropimo dva do trikrat s Thiovit Jet v odmerku 3,5 kg/ha. Če je pred cvetenjem dokaj toplo vreme, je smiselno že takrat uporabiti  Topas 100 EC v odmerku  0,5 l/ha.

Že v času od brstenja do cvetenja škropimo dva do trikrat s Thiovit Jet® v odmerku 3,5 kg/ha. Če je pred cvetenjem dokaj toplo vreme, je smiselno že takrat uporabiti  Topas 100 EC® v odmerku  0,5 l/ha. Z uporabo teh pripravkov nadaljujemo tudi v času po cvetenju do konca rasti terminalnih poganjkov. Thiovit Jet® imajo najboljše delovanje pri temp. nad 15 °C. Prav tako imajo ti pripravki dobro stransko delovanje na pršice in jablanov škrlub.


Bolezen se razvije na vseh zelenih nadzemnih delih in tudi na plodovih na jablanah, hruškah in kutinah. Oleseneli okuženi poganjki, ki prezimijo imajo belkast izgled. Ko pomladi iz okuženih brstov začno izraščati cvetovi, listi in poganjki, so lahko popolnoma ali delno prekriti s pepelnato prevleko. Gliva povzroči veliko škode na občutljivih sortah (Idared, Jonagold, Breaburn, Elstar, Pink Lady...). Napadi na plodu so vidni predvsem kot rjavost ali mrežavost.

BIOLOGIJA

Gliva lahko prezimi v plodiščih v površinskem miceliju, kot micelij v brstih ali v obliki spolnih trosišč (kleistotecijev). Primarne okužbe se pričnejo v času brstenja in, ko gliva lahko uniči cvetove. Na listih se gliva pojavi kot belo-siva prevleka, ko postopoma prekrije ves list. Okužbe, ki povzročajo poškodbe na plodovih, se zgodijo predvsem tri tedne pred in tri tedne po cvetenju. Glavno težavo predstavljajo uničeni poganjki, ki so osnova za oblikovanje rodnega lesa in cvetnega nastavka.