You are here

Share page with AddThis

Hrušev škrlup

Sadno drevje
19.03.2020
Hrušev škrlup ima močan napad na vejice. Konidiji se tvorijo že zelo zgodaj spomladi v neposredni bližini brstov, zato lahko okuži liste, ki so še zviti v brstu.

Pristop pri uporabi fungicidov je preventivni. Začnemo z Nordox® 75 WG v odmerku 1,6 kg/ha v začetku brstenja. Nadaljujemo s kolobarjenjem s fungicidi iz različnih skupin: anilinopirimidini (Chorus® 50 WG v odmerku 0,45 kg/ha), triazoli (Score® 250 EC v odmerku 0,2 l/ha), SDHI in kontaktnimi fungicidi (kaptan,ditianon…). Presledki med škropljenji v aprilu naj znašajo 7 do 10 dni, v maju 10 do 12 dni, pozneje pa 12 do 16 dni, odvisno od dežja in stanja okužb.


Za razliko od jablanovega škrlupa je napad na vejicah pri hruškah močnejši. Konidiji se tvorijo že zelo zgodaj spomladi v neposredni bližini brstov, zato lahko okuži liste, ki so še zviti v brstu. To se pozneje opazi v obliki temnih žametastih prog v sredini lista. Te vrste okužb so manj odvisne od vremenskih razmer kot primarne okužbe z askosporami. Askospore začnejo kaliti, ko padejo na omočeno mlado listje. Napadeno listje hrušk hitreje pridobiva starostno odpornost in z dreves ne odpada tako hitro kot pri jablani. Več micelijskih oblog je na spodnji strani listov. Ko odpadejo venčni listi, se lahko pojavijo pege škrlupa tudi na plodičih. Plodovi površinsko razpokajo, začnejo gniti in odpadati.

BIOLOGIJA

Za kaljenje askospor je potrebna močenost lista, kasneje pa že 95% relativna vlaga pospešuje infekcijo. Čas, ki ga askospore potrebujejo za kalitev, se podaljšuje s starostjo lista in je odvisen od temperature: okoli 24 ur pri 7 °C, do 10 ur pri 24 °C.