You are here

Share page with AddThis

Cvetna monilija

Sadno drevje
19.03.2020
CHORUS 50 WG v odmerku 0,50 kg/ha ali SWITCH  62,5 WG v odmerku 0,6-1,0 kg/ha, se uporablja, če je v času cvetenja deževno vreme na začetku cvetenja, ko je odprtih 10 % cvetov in koncu cvetenja, ko začnejo odpadati venčni listi.

Na glivo delujejo sistemični in dotikalni fungicidi, ki jih uporabljamo za zatiranje škrlupa in sive plesni. Če je v času cvetenja deževno vreme, je priporočljivo na začetku cvetenja, ko je odprtih 10 % cvetov in koncu cvetenja, ko začnejo odpadati venčni listi, uporabiti pripravke Chorus® 50 WG v odmerku 0,50 kg/ha ali Switch® 62,5 WG v odmerku 0,6-1,0 kg/ha (spoštovati registracijo na pečkatih in koščičastih sadnih vrstah).


Cvetna monilija je bolezen, ki napada predvsem koščičarje, lahko pa okuži tudi jablano. Pojav te bolezni je v deževnih pomladih skoraj normalen. Bolezenski znaki se kažejo v obliki sušenja cvetov, cvetnih šopov in mlajših poganjkov.

BIOLOGIJA

Gliva prezimi v posušenih cvetovih, poganjkih ali mumijah plodov. Vodne kapljice, veter in žuželke razširjajo trose (konidije) na organe cvetov, kjer v vlažnem vremenu kalijo. Gliva okuži cvetove v času cvetenja, ki se kasneje posušijo in obvisijo na vejicah, kjer lahko opazimo kupčke sivkaste plesni. Preko cvetnega peclja se micelij glive širi po poganjku navzgor in navzdol ter na ta način po navadi prizadene več poganjkov in cvetnih šopov na istem poganjku. V juniju ob ugodnih vremenskih razmerah pride do novih okužb. Kasneje lahko gliva okuži tudi prej poškodovane plodove. Na njih se oblikujejo nova trosišča, plodovi pa se sčasoma posušijo in kot mumije ostanejo na drevesih ter tako predstavljajo vir okužb v prihodnjem letu.