You are here

Share page with AddThis

Ameriški kapar

Sadno drevje
18.03.2020
Za zatiranje ameriškega po cvetenju (začetek junija) v času izleganja ličnik prve generacije uporabimo insekticid Insegar 25 WG v odmerku 0,6 kg/ha ob porabi vode do 1000 L/ha.

Pomembno je škropljenje z oljnimi pripravki v času brstenja. Takrat uporabimo tudi večje količine vode, da zagotovimo učinek zadušitve. Za zatiranje ameriškega po cvetenju (začetek junija) v času izleganja ličnik prve generacije uporabimo insekticid Insegar® 25 WG v odmerku 0,6 kg/ha ob porabi vode do 1000 L/ha.


Ameriški kapar napada številne rastlinske vrste, najraje pa parazitira jablane, hruške, breskve, slive, marelice ter ribez. Na vejah in deblu se kambij pod lubjem značilno temno vijolično obarva, huje napadani poganjki se hitreje starajo, lubje na deblu razpoka. Pri dolgotrajnem močnem napadu se drevesa izčrpavajo in posušijo.

BIOLOGIJA

Pri nas ima večinoma dva rodova. Ličinke prvega rodu se pri nas pojavijo navadno med 10. in 20. junijem. Ličinke prvega stadija se razlezejo od materinega ščitka ali pa ostanejo kar pod njim. S škropljenjem v tem času bi dosegli najboljše rezultate pri zatiranju tega škodljivca, saj je kasneje dokaj dobro zaščiten s ščitkom. Drugi rod se začne pojavljati v sredini avgusta in traja vse do konca poletja. Če se prvi rod začne zgodaj, se včasih pojavi še tretji rod.