You are here

Share page with AddThis

Varstvo oljčnikov pred pavjim očesom

18.02.2019
V vseh oljčnih nasadih po obrezovanju je oljko potrebno zaščititi z bakrenim fungicidom Nordox 75 WG.

V vseh oljčnih nasadih po obrezovanju je oljko potrebno zaščititi z bakrenim fungicidom Nordox 75 WG.

 

Pavje oko (Spilocaea oleaginea) je v oljčnem nasadu prisotno čez celotno leto. Ko se v oljčnem nasadu enkrat pojavi v večjem obsegu, se je težko rešiti v enem letu. Običajno traja dve do tri leta, da bolezen obvladamo, in sicer s kombinacijo pravočasne zaščite ter pravilnega obrezovanja. V mesecu marcu in aprilu, ko se oljke obrezujejo, je tudi čas za zaščito pred pavjim očesom.

V nasadi oljk, ki so razmeroma zdravi, je potrebno  drevesa ustrezno obrezovati ter oblikovati in vzdrževati njihove krošnje. V nasadih, v katerih je prisotna močna okužba, to so v glavnem oljčni nasadi v dolinah in drevesa s pregostimi krošnjami, je potrebno drevesa dobro obrezati in krošnjo prezračiti. Pomembno je, da se vse odrezane veje odstraniti iz oljčnega nasada in zažgejo, nikakor pa jih ne smemo pustiti v nasadu, saj bolezen prezimi in se širi iz okuženih listov. V vseh oljčnih nasadih je po obrezovanju treba zaščititi oljko z bakrenim pripravkom, med katerimi najbolj izstopa pripravek, ki omogoča najvišjo stopnjo zaščite v tej fazi – NORDOX 75 WG. Drevesa je treba dobro umiti z nekoliko večjo količino vode. Priporočljivo je škropiti dvakrat, enkrat marca in drugič aprila.


Okužba nastopi s povišanjem temperature zraka in ob zadostni količini relativne vlage in dežja. Inkubacijska doba (čas od okužbe do vidnih simptomov) traja od 15 dni do nekaj mesecev, tako da je časa za zaščito dovolj.

Nordox 75 WG je izdelek na osnovi bakrovega oksida, ki se zaradi čistosti aktivne učinkovine, toksikoloških lastnosti in tudi majhnega potrebnega odmerka odlično vključuje v programe integrirane in ekološke zaščite.

Nordox 75 WG vsebuje zelo majhne delce bakrovih ionov, od katerih je prek 80 % delcev manjših od 2 µm (povprečje 1,2 µm). Tako se ob ustreznem nanosu zelo enakomerno porazdeli po rastlinskih organih.

Pomembna lastnost sredstva Nordox 75 WG je njegova počasna porazdelitev, zaradi česar je visoko odporno proti spiranju v primeru padavin.

Odmerjanje sredstva Nordox 75 WG: 1,25 kg/ha ali 125 g/hl.