You are here

Share page with AddThis

Zatiranje kljunotajev v posevkih oljne ogrščice

Ogrščica
27.02.2019
Zatiranje stebeljnega kljunotaja

V primeru preseženega praga škodljivosti priporočamo, da opravite škropljenje s pripravkom KARATE ZEON® 5 CS v odmerku 0,15 l/ha. Pomembno je, da se škropi z nekoliko večjo količino vode (vsaj 250 l/ha), priporočljivo pa je tudi dodajanje silikonskega močila ETALFIX® Pro v odmerku 0,1 l/100 l vode.

Priporočamo, da se škropljenje izvaja v večernih urah. 

Visoke temperature v mesecu februarju omogočajo pospešen nalet kljunotajev na posevke oljne ogrščice. 

Škoda, ki jo kljunotaji povzročajo, je lahko izjemno velika. Samice v obdobju pred začetkom hitre rasti in razvoja socvetja odlagajo jajčeca v vrhnje dele centralnega stebla in zasnove stranskih poganjkov. Kasneje se v notranjosti stebla razvijajo ličinke. Steblo oslabi, se deformira in izgubi mehanično trdnost.  Luski, vezani na prizadeti del stebla, se slabše razvijajo, semena imajo manjšo maso, lahko pa se tudi popolnoma posušijo. 

V rumenih lovilnih posodah smo zabeležili povečano število hroščkov, zato svetujemo, da redno pregledujete svoje posevke oziroma, da v posevke oljne ogrščice čim prej postavite rumene posode, v katere nalijete vodo in par kapljic detergenta za pomivanje posode.

Nalet kljunotajev kontrolirajte vsake tri dni.
Glede na vrsto so pragovi škodljivosti v času pred začetkom bujne rasti socvetja naslednji:

  • Repični kljunotaj: dva vboda na posamezno rastlino ali  2 – 4 hroščki na 10 rastlin oziroma 5 do 10 ulovljenih kjunotajev na rumeno posodo v treh dneh.
  • Stebelni kapusov kljunotaj: 2-3 hrošči/m² oziroma 10 do 20 ulovljenih kjunotajev v rumeni posodi v treh dneh.

Zatiranje:
V primeru preseženega praga škodljivosti priporočamo, da opravite škropljenje s pripravkom KARATE ZEON® 5 CS v odmerku 0,15 l/ha. Pomembno je, da se škropi z nekoliko večjo količino vode (vsaj 250 l/ha), priporočljivo pa je tudi dodajanje silikonskega močila ETALFIX® Pro v odmerku 0,1 l/100 l vode. Priporočamo, da se škropljenje izvaja v večernih urah. 

Zatiranje stebelnega kljunotaja
Rumena posoda v posevku oljne ogrščice

Svetujemo tudi spremljanje ponovnega naleta škodljivcev in ob morebitnem preseženem pragu škodljivosti ponovno tretiranje z insekticidom.