You are here

Share page with AddThis

Repičar

Ogrščica
09.07.2020
Tik pred cvetenjem oljne ogrščice se začne pojavljati repičar, ki je najpomembnejši škodljivec oljne ogrščice. Odrasli do 3 mm veliki črni ovalni hroščki s kovinsko modrim leskom se hranijo s cvetnim prahom, zato povzročajo škodo z izjedanjem še nerazcvet

Meligethes aeneus L.

Tik pred cvetenjem oljne ogrščice se začne pojavljati repičar, ki je najpomembnejši škodljivec oljne ogrščice. Odrasli do 3 mm veliki črni ovalni hroščki s kovinsko modrim leskom se hranijo s cvetnim prahom, zato povzročajo škodo z izjedanjem še nerazcvetelih cvetnih brstov. Poškodovani brsti ne cvetijo, pogosto celo odpadejo, škoda pa je še posebej velika v hladnih pomladih, ko je razcvetanje brstov zaradi hladnega vremena upočasnjeno. Ko se cvetovi odprejo, hrošči niso več škodljivi. Prag škodljivosti je presežen, kadar imamo povprečno na posameznih rastlinah 1-2 hrošča v času razpiranja brstov (brsti zavarovani z lističi), ali kadar imamo 2 –3 hrošče na rastlino v času nabreklih cvetnih brstov ali 4 – 6 hroščev na rastlino v času nekaj dni pred razcvetanjem prvih cvetov.

Varstvo:
Svetujemo, da zatiranje opravite najpozneje tik pred začetkom cvetenja. Uporabi se lahko pripravek Karate Zeon v odmerku 0,15 l/ha. Hkrati z zatiranjem repičarja lahko v tem času uspešno zatremo tudi kljunotaje. Škropljenje je treba izvajati v večernih urah, obvezno je upoštevanje omejitev uporabe v smislu varstva čebel in drugih neciljnih organizmov. Svetujemo, da se o predvidenem škropljenju obvestijo čebelarje v premeru 3 km od mesta škropljenja.