You are here

Share page with AddThis

Sušenje cime

Krompir
04.06.2019
Sušenje oz. desikacija je zelo pomemben in koristen ukrep pri profesionalni pridelavi semenskega in jedilnega krompirja, s katerim namerno uničimo krompirjevo cimo. Izvajamo jo v tehnološki zrelosti, ko gomolj doseže potrebno velikost in cima začne naravn

Sušenje oz. desikacija je zelo pomemben in koristen ukrep pri profesionalni pridelavi semenskega in jedilnega krompirja, s katerim namerno uničimo krompirjevo cimo. Izvajamo jo v tehnološki zrelosti, ko gomolj doseže potrebno velikost in cima začne naravno propadati. Na voljo je sredstvo REGLONE 200 SL.

Cilji desikacije:
• Ustaviti prenos bolezni (krompirjeve plesni in virusov) s cime na gomolj.
• Uničiti cimo in plevel za namene preprostejšega strojnega izkopavanja gomoljev.
• Pospešiti dozorevanje povrhnjice gomoljev, da bi krompir pri izkopavanju manj poškodovali.
• Ustaviti rast gomolja semenskega krompirja (gomolj, večji od 55 mm, ni zaželen).
• Ustaviti kopičenje sladkorjev, ki naravno nastajajo v gomolju ob njegovem zorenju (pri proizvodnji čipsa sladkorji med cvrtjem povzročajo temno obarvanost, ker karamelizirajo).

Nobena od navedenih prednosti desikacije in uporabe sredstva Reglone 200 SL  ne vpliva na pridelek krompirja na polju, medtem ko vplivajo na boljšo ohranitev krompirja v skladišču, semenski krompir pa je bolj zdrav in želene velikosti. Uporaba herbicida Reglone 200 SL  nima škodljivega učinka na krompirjeve gomolje, ki se uporabljajo za prehrano ljudi. Razpad herbicida v tleh je zelo hiter (10 dni) brez negativnega vpliva na okolje in naslednjo kulturo. Odmerek sredstva Reglone 200 SL za desikacijo krompirja je od 4 do 5 l/ha ob porabi vode od 400 do 500 l/ha (od 0,4 do 0,5 l na 40 do 50 l vode na 1.000 m2).