You are here

Share page with AddThis

Strune

Krompir
13.03.2020
Najučinkovitejši pripravek je FORCE 1,5 G ki deluje hlapno, kontaktno in želodčno na

Pri varstvu krompirja se z uporabo insekticidov lahko zelo učinkovito ubranimo škode, ki nastane v prvem obdobju rasti (nekje do konca poletja), vendar se zaradi trajanja delovanja insekticida lahko pozno v rastni dobi napad ponovi. Kritična števila 3-6 strun na m2. Za zatiranje strun je dovoljena uporaba insekticida je Force® 1,5 G v krompirju v odmerku 5 kg/ha v času saditve krompirja s posebnimi napravami za aplikacijo granul. Deluje hlapno, kontaktno in želodčno na strun in širok spekter drugih škodljivcev (talne sovke, ogrci majskega hrošča). Zaradi specifičnega parnega načina delovanja moramo doseči enakomerno porazdelitev v območju delovanja


Strune so bledo rumene ali slamnato rumene barve. Dolžina njihovega telesa je 15 do 35 mm. Na krompirju se strune zavrtajo v gomolje in jih izjedajo ter s tem zmanjšajo njihovo tržno vrednost. Za razliko od nekaterih pomembnih poljščin (npr. koruza) strune pri krompirju povzročijo glavno škodo pozno v rastni sezoni.

Biologija

Razvoj hroščev pokalic traja 3 do 5 let. Škodo povzročijo ličinke od začetka drugega leta razvoja naprej. Največ strun je vedno na travnikih, pašnikih, deteljicah in žitu. Prezimijo navadno v globljih plasteh. Spomladi se pomaknejo proti površju, nato se poleti spet umaknejo v nekoliko globlje plasti, po deževnih obdobjih spet višje in naposled se jeseni spet umaknejo globlje na prezimovanje.