You are here

Krompirjeva plesen

Krompir
23.05.2021
Krompirjeva plesen je potencialno najbolj škodljiva bolezen krompirja. Napada vse zelene organe krompirja (list, steblo in gomolje).

V fazi intenzivne rasti do zapiranja vrst priporočamo uporabo sistemičnega fungicida Ridomil Gold® MZ Pepite (2,5 kg/ha), ali Carial Flex® (0,6 kg/ha). V fazi zapiranja vrst in rasti gomoljev se priporoča uporaba lokosistemičnega fungicida Pergado® MZ (2,5 kg /ha) ali Revus® (0,6 l/ha).

Carial Flex® je pripravek, ki združuje lastnosti aktivnih snovi mandipropamid in cimoksanil. Mandipropamid je translaminarni fungicid s preventivnim in zmernim kurativnim delovanjem. Cimoksanil je lokosistemik, ki deluje kurativno in preventivno.


Krompirjeva plesen napada vse zelene organe krompirja (list, steblo in gomolje). Simptome najpogosteje opazimo na listu, čeprav se pojavljajo tudi na steblu. Na listu so vidne rumene pege, ki sprva nimajo vidnih robov, sčasoma pa postanejo rjave in se tkivo znotraj njih posuši. Na spodnji strani listov je viden bel micelij. Če je vreme vlažno, je tkivo vodeno in mehko, list pa se obesi na cimo. Pri močnem napadu bolezni je cima na koncu videti kot poparjena. Simptome je mogoče opaziti tudi na gomoljih v obliki vdolbin in rjave barve v preseku.  

Biologija

Glavni viri okužb naj bi bili okuženi gomolji. Takšen gomolj v primeru zasaditve predstavlja vir okužbe za matično rastlino. Na listih in steblu matične rastline nastaja micelij s trosi, ki v ugodnih razmerah širijo bolezen tudi na druge rastline. Optimalne razmere za širitev okužbe so temperatura od 18 do 22 °C in relativna zračna vlažnost nad 90 %. Ko nastopi toplo in suho vreme s temperaturami nad 27 °C in relativno vlažnostjo zraka pod 50 %, se okužba umiri.