You are here

Črna listna pegavost

Krompir
03.06.2021
Ko se pričakujejo ugodni pogoji za razvoj črne listne pegavosti, se varstvo izvaja preventivno. Najboljša izbira je ORTIVA®.

Čas prvega in najvažnejšega škropljenja proti čni listni pegavosti je potrebno opraviti 6 tednov po vzniku, torej v času cvetenja. Najboljša izbira je Ortiva® v odmerku 0,8 l/ha, ali Score® 250 EC v odmerku 0,6 l/ha.


Ortiva (a.s. azoksistrobin) poleg učinkovitosti na Alternaria solani prinaša tudi:

  • boljše izkoriščanje hranil, vode in CO2,
  • “Antistres“ učinek, azoksistrobina ublaži negativne posledice oksidativnih procesov in podaljša trajanje zelenega lista (greening efect),
  • z 2-3 škropljenji z Ortivo v povprečju povečamo pridelek za 15 % do 20 %.

Alternarija je druga najbolj razširjena bolezen krompirja, ki predstavlja vedno večjo težavo. Pogosto se pojavlja v obdobjih izmeničnega suhega in vlažnega vremena. Pojavlja se v obliki peg na spodnjih listih. Pege imajo premer 2–3 mm in ostre robove, po čemer se ločujejo od zdravega tkiva. Pege sčasoma porjavijo in počrnijo, znotraj njih pa so vidni tipični koncentrični krogi, po katerih lahko prepoznamo bolezen. Listi se na koncu posušijo, a kljub temu ostanejo na steblu. Pege se lahko pojavijo tudi na gomoljih in so jasno ločene od zdravega tkiva.

Biologija  

Alternarija je gliva, ki prezimi na okuženih rastlinskih ostankih iz prejšnjega leta, zlasti ob milejših zimah. V optimalnih vremenskih razmerah, ko so temperature od 20 do 25 °C in je v zraku visoka vlažnost s pogostim kratkotrajnim deževjem, se bolezen širi z okuženih na zdrave rastline. Z nadzemnih delov rastlin dež spira konidije gliv do gomoljev, na katerih lahko prav tako nastane škoda, zato je glavni cilj pridelovalcev zaščititi list.