You are here

Share page with AddThis

Bela noga

Krompir
13.03.2020
Bela noga je glivična bolezen, ki se pojavlja praktično vsako leto v pridelavi krompirja.

Ortiva® se uporablja v času sajenja krompirja in to tako, da se tretira v glavnem brazdo (tla), gomolji ostanejo ne tretirani. Za ta namen se uporabljajo sadilniki, ki so opremljeni z napravami za aplikacijo fungicida z škropljenjem. Nastavitev naprave in kontrola aplikacije se mora prilagoditi v skladu z navodili za uporabo Ortive®, kar pomeni, da moramo poškropiti zemljo pod in nad gomolji, da dosežemo maksimalno učinkovitost. Poraba škropiva na 1 ha je 180-200 lit, odmerek Ortiva® je 3,0 l/ha, pri čemer mora sprednja šoba porabiti cca 1/3 in zadnja 2/3 skupne količine škropiva. Če je na sadilniku samo ena šoba, jo je treba postaviti tako, da škropi med diski.


Bela noga je glivična bolezen, ki se pojavlja praktično vsako leto v pridelavi krompirja. Močna infekcija krompirjevega nasada lahko povzroči zmanjšanje pridelka tudi 20-50 % ter slabšo kakovost gomoljev. Bolezen se prenaša z okuženim semenom, vir okužbe pa so tudi tla in gostiteljske rastline (Solanacea vrst), rastlinski ostanki na krompirišču (predvsem gomolji).

Biologija

Vir okužbe so temno rjave do črne krastice na površini gomoljev, ki jih lahko odluščimo z nohtom. Črne krastice bele noge na gomoljih so podobne majhnim koščkom premoga in so gost splet glivičnih niti z rezervno hrano (sklerociji). V tej obliki gliva prezimi in zraste v podgobje (micelij) naslednje leto.

Gliva se zajeda v podzemne dele stebla (razjede na steblu), ki so lahko celo preščipnjeni. Rastlina najprej ovene in se kasneje posuši. Znake opazimo tudi kot zelo pokončno rast, listi se zvijajo podobno kot pri krompirjevem virusu zvijanja listov (PLRV). V listnih pazduhah zrastejo zračni gomoljčki zelene barve, ker rastlina nima več sposobnosti premeščanja škroba v prave gomolje.

Do okužbe rastlin lahko pride tudi ob koncu vegetacije. Tik nad površino tal se na steblih razvije belkasta prevleka (plodovnica s trosi), po kateri je pri nas dobila bolezen tudi ime »bela noga«. Pred koncem vegetacije se na gomoljih spet tvorijo črni sklerociji, ki so naslednje leto spet vir okužbe s to boleznijo. Znaki se pojavljajo tudi kot razpoke in luknje, ki spominjajo na poškodbe od strun. Luknje zaradi bele noge so plitvejše od poškodb strun (do 0,5 cm v gomolj) in zapolnjene s črnim polnilom micelijem.