Najpogostejša vprašanja o Lumaxu | Syngenta | Slovenija

You are here

Vprašanja o Lumax-u

Koruza
12.04.2022
Najpogostejša vprašanja Lumax ?

Kaj torej odlikuje Lumax ?

Lumax je kombinirani pripravek, ki vsebuje tri aktivne snovi s tremi različnimi načini delovanja. Le te se med seboj odlično dopolnjujejo in delujejo tako preko lista kot tudi preko tal. To zagotavlja delovanje na že vznikle plevele kakor tudi na tiste, ki so še v fazi kalitve. Čas uporabe je izredno dolg:

* po setvi, pred vznikom koruze v odmerkudo 4,0 l/ha,
* po vzniku do 4. lista koruze v odmerku 3,5 l/ha + močilo Etalfix Pro 0,2 l/ha.

Kdaj je najbolj optimalni čas uporabe ?

Lumax je izredno fleksibilen - čas uporabe je zelo dolg, od setve pa vse do 4. lista koruze oziroma, dokler travni pleveli razvijejo maksimalno 3 liste in še ne razraščajo. Za zagotavljanje dobre učinkovitosti je pomembno, da so tla v času škropljenja dovolj vlažna, kar zagotavlja dobro vezavo aktivnih snovi na delce tal, s tem pa učinkovito talno delovanje in preprečevanje naknadnega vznika plevelov. Zato priporočamo škropljenje pred, med ali takoj po padavinah v času od setve do 4. lista koruze.

Kaj pa, kadar imamo opravka z zelo zapleveljenimi površinami ?

- Lumax omogoča številne možnosti mešanja z različnimi partnerji, z namenom, da z enim škropljenjem rešimo kompletno plevelno floro. V praksi, kadar imamo opravka z zelo močno populacijo širokolistnih plevelov, vključno s ščavjem, osatom, delno slakom in ostalimi trdovratnimi pleveli priporočamo kombinacijo Lumax 3,5 l/ha + Peak 20 g/ha + močilo. To je zagotova ena izmed najboljših in najbolj robustnih kombinacij za zatiranje plevelov v koruzi.

- Lumax je možno kombinirati tudi s pripravkom Banvel 480S; in sicer  Lumax 3,5 l/ha + Banvel 480 S 0,4 l/ha. Kombinacija odlično rešuje težave z večjo populacijo slaka.

- Lumax lahko kombiniramo tudi s številnimi pripravki za zatiranje travnih plevelov, kar priporočamo v primeru sušnih razmer in kadar imamo opravka s travnimi pleveli, ki že razraščajo.

Kako torej ravnati, da z agotovimo najbolj zanesljivo,
                     učinkovito in dolgotrajno varstvo pred pleveli? 

Priporočamo, da spremljate vremenske napovedi in izkoristite ugodne talne razmere.  Za škropljenje se odločite pred, med ali takoj po padavinah. Uporabite 3,5 - 4 l/ha Lumaxa, odvisno od razvojne faze koruze. V primeru močne zapleveljenosti z osatom, ščavjem, slakom lahko Lumax kombinirate s pripravkoma Peak ali Banvel, odvisno od situacije na posamezni njivi.

Priporočamo dodajane močila Etalfix Pro 0,2 l/ha, ki še dodatno zagotovi dobro pokrovnost škropilne brozge in učinkovito delovanje na vznikle plevele.