Čas bujne rasti mladic vinske trte do zaključka cvetenja | Syngenta Slovenija

You are here

Čas bujne rasti mladic vinske trte do zaključka cvetenja

Vinska trta
12.05.2022

V času najhitrejše rasti, od pojava kabrnkov do zaključka cvetenja, je nevarnost za okužbo s peronosporo izredno velika. Peronospora napada vse zelene dele vinske trte, prvi simptomi pa se pojavijo na listih blizu tal. Na listih opazimo t. i. »oljne madeže«, ki prehajajo v rjavo tkivo, ki se postopoma suši, medtem ko je na spodnji strani lista vidna bela sporulacija. Bolezen napada socvetje (kabrnke), ki se po dolžini zvijejo, porjavijo in odpadejo.

V tem najbolj občutljivem obdobju razvoja in intenzivne rasti vinske trte priporočamo zlasti uporabo kombiniranih fungicidov kot AMPEXIO v odmerku 0,5 kg/ha, ali PERGADO F v odmerku 2,5 kg/ha.

Pripravke iz družine mandipropamidov odlikuje:

  • Odlično varstvo kabrnkov in listja tudi v najtežjih vremenskih razmerah,
  • Kombinirano translaminarno in lokosistemično
  • delovanje (LOK&FLO),
  • izredna vodoodpornost (dež ga težko izpere).

Presledki med škropljenji proti peronospore naj bodo od 8 do 10 dni in jih dosledno prilagajamo glede na padavine, prirast rastlin in izbruhe peronospore.

Oidiju v času najhitrejše rasti ustreza toplo, vlažno in soparno vreme, temperatura 25 – 30 oC po ali pred padavinami, z obilno roso in z nizkimi nočnimi temperaturam. Posebej so izpostavljene trte na toplih, neprevetrenih legah z visoko zračno vlago.

Za varstvo pred oidijem škropilni brozgi dodajte TOPAS v odmerku 0,3 l/ha in močljivo žveplo THIOVIT JET v odmerku 3,0 kg/ha. 

Za zatiranje oidija in sive plesni na kabrnku vinske trte lahko uporabite novi biološki pripravek TAEGRO v odmerku 185-375g/ha. Taegro je primeren za integrirano in ekološko pridelovanje. Združljiv je z ostalimi fungicidi, insekticidi in hranili. Odlično se vključuje v antirezistentno strategijo.