You are here

Share page with AddThis

Pomembnost varstva žit pred boleznimi lista in klasa

Žita
03.05.2019
Pridelovalci pšenice, ki strmite za visokimi in hkrati kakovostnimi prideliki nedvomno opravite vsaj dve škropljenji v teku rastne sezone (T1 in T3). Pogosto je časovni razmik med običajnima dvema škropljenjema predolg (delovanje fungicidov iz prvega škro

Pridelovalci pšenice, ki strmite za visokimi in hkrati kakovostnimi prideliki nedvomno opravite vsaj dve škropljenji v teku rastne sezone (T1 in T3). Pogosto je časovni razmik med običajnima dvema škropljenjema predolg (delovanje fungicidov iz prvega škropljenja popušča, nevarnost novih okužb narašča), zaradi česar se vse več pridelovalcev odloča za tri škropljenja (T1, T2 in T3). Vse  z namenom, da bi zmanjšali tveganje in zagotovili visoke, stabilne in kakovostne pridelke.

T1 tretiranje se izvaja v fazi 1. kolenca (BBCH 31). Z njim zaustavljamo razvoj in širjenje bolezni (predvsen Septorie), ki so posevek okužile že v jesenskem času oziroma zgodaj spomladi.

T2 tretiranje se izvaja v fazi,  ko je zastavičar že razvit oziroma je formirana vsa listna masa (BBCH 39-49). List zastavičar je eden izmed najvažnejših organov rastline, ki sodeluje pri formiranju pridelka kar s 43 %! Zato je izrednega pomena, da pravočasno preprečimo okužbe s pšenično listno pegavostjo in rjami, ki so običajno prav v tem obdobju zelo pogoste in zelo agresivne. Na tak način ohranjamo rastline zdrave do škropljenja v klas in zagotavljamo zdravo listno površino, kar predstavlja temelj dobrega pridelka.

T3 tretiranje se izvaja v začetku cvetenja (BBCH 59-65). Z njim nadalje varujemo najvažnejše organe rastline, ki odločajo o pridelku: preprečujemo predvsem razvoj bolezni klasa, prav tako pa kontroliramo bolezni lista vse do zaključka vegetacije.

Aplikacija v tem času tudi odločilno vpliva na zmanjšanje pojava fuzarioz.