You are here

Share page with AddThis

Dognojevanje ječmena

Žita
16.02.2018
Najpomembnejša faza v razvoju Hyvida je faza konec razraščanja in prehod v kolenčenje. V tej fazi potrebuje posevek hibrida več dušika kot konvencionalne sorte, zato je pomembno, da mu z gnojenjem zagotovimo dovolj tega hranila.

Spoštovani pridelovalci hibridnega ječmena Hyvido!

Zahvaljujemo se vam, da ste se odločili za pridelavo novega, tehnološko naprednega hibridnega ječmena. Da bi v čim večji meri izkoristili njegov potencial pridelka in pozitivne agronomske lastnosti, ki jih prinaša,  je priporočljivo slediti priporočeni tehnologiji pridelave.

Tehnologija pridelave se sicer bistveno ne razlikuje od dobre tehnologije pridelave konvencionalnega ječmena.

V spomladanskem času je zaželeno čim zgodnejše dognojevanje z manjšo količino dušika, da zagotovimo dovolj hranil za tvorbo vsaj 4-6 močnih poganjkov na rastlino.

Najpomembnejša faza v razvoju Hyvida je faza konec razraščanja in prehod v kolenčenje. V tej fazi potrebuje posevek hibrida več dušika kot konvencionalne sorte, zato je pomembno, da mu z gnojenjem zagotovimo dovolj tega hranila.

Potrebno je tudi pravočasno varstvo pred boleznimi, kot sta ječmenova mrežasta pegavost in ječmenov listni ožig. V stadiju konec razraščanja - začetek kolenčenja priporočamo prvo aplikacijo fungicida in uporabo rastnega regulatorja.

Konec aprila - začetek maja običajno hibridni ječmen prehaja v klasenje. V tem času sledi še varstvo pred nevarno boleznijo ramularijsko pegavostjo in po potrebi še zaključno dognojevanje z dušikom.

Priporočeni tehnološki ukrepi v spomladanskem času:

 1. Prvo spomladansko dognojevanje – zaželeno čim bolj zgodaj, najpozneje v sredini razraščanja (BBCH 25). Odmerek dušika prilagodimo številu razvitih poganjkov.V kolikor ima ječmen spomladi po prezimitvi:
  * več kot 6 poganjkov20 - 30 kg N/ha,
  * 4 - 6 poganjkov 30 - 40 kg N/ha,
  * manj kot 4 poganjke 40 - 50 kg N/ha.
 2. Drugo spomladansko dognojevanje – konec razraščanja/začetek kolenčenja (BBCH 30-31) oz. 2 - 3 tedne po prvem dognojevanju; za zagotavljanje dobrega razvoja. Priporočen odmerek 60 - 80 kg N/ha.
 3. Varstvo pred boleznimi lista (predvsem mrežasta pegavost) in poleganjem – v stadiju 1. kolenca (BBCH 31): Elatus Era 0,8 – 1,0 l/ha ali Archer Max 1,0 l/ha + Moddus Evo 0,5 – 0,6 l/ha.
 4. Varstvo pred boleznimi lista in klasa (predvsem ramularijska pegavost) – v stadiju pojava zastavičarja oz. tri tedne po prvem škropljenju: Elatus Era 0,8 – 1,0 l/ha ali Amistar Opti 2,5 l/ha.                     
  * Sredstvo Elatus Era lahko na isti površini uporabite največ enkrat v rastni sezoni.
 5. Zaključno dognojevanje v klas – za izboljšanje nalivanja zrnja in doseganje boljše HL teže in višjih beljakovin. Priporočen odmerek 30 - 40 kg N/ha.
  Gnojenje z dušikom je treba izvajati v skladu z Uredbo o varstvu voda in posebnimi zahtevami na VVO območjih.