You are here

Share page with AddThis

Oidij ... Pepelovka vinske trte

Vinska trta
29.05.2019
Kemični ukrepi vključujejo uporabo žveplenega sredstva THIOVIT JET v času brstenja. V fazi rasti mladik od 5 do 15 cm uporabljamo sredstvo UNIVERSALIS. Tik pred cvetenjem uporabljamo TOPAS in THIOVIT JET, medtem ko je po cvetenju najboljša izbira DYNALI,

Ukrepi

Znano je, da so nekatere sorte dovzetne za napad pepelovke. To so predvsem chardonnay, sauvignon, sivi pinot, maraština, dubrovniška malvazija, carignan, cabernet sauvignon, cabernet franc in nekatere druge. Poleg agrotehničnih ukrepov (zmerno gnojenje in pravočasno pletje) pri preprečevanju pepelovke uporabljamo kemične ukrepe (fungicide). Kemični ukrepi vključujejo uporabo žveplenega sredstva THIOVIT JET v času brstenja. V fazi rasti mladik od 5 do 15 cm uporabljamo sredstvo UNIVERSALIS. Tik pred cvetenjem uporabljamo TOPAS in THIOVIT JET, medtem ko je po cvetenju najboljša izbira DYNALI, sredstvo najnovejše generacije, s katerim škropimo v intervalih 10 do 14 dni. Za končna škropljenja lahko uporabimo sredstva UNIVERSALIS in THIOVIT JET. Samo s pravočasno uporabo smo lahko uspešni v boju proti pepelovki.

Opis

Pepelovka je poleg peronospore za vinsko trto druga bolezen po pomembnosti, v nekaterih letih pa lahko tudi prevlada. Simptomi se pojavijo na vseh zelenih delih trte, najprej pa na grozdju in mladikah. Na cvetu lahko do okužbe pride pred oploditvijo in takrat pepelovka povzroči sušenje in odpadanje cvetov. Jagode grozda lahko napade od začetka razvoja plodov do spremembe barve. Videti so, kot da so posute z oblogo pepela, ki sčasoma posivi. Gliva uniči kožico jagode in zaradi notranjega pritiska jagoda poči. Takrat nastane značilen simptom pepelovke – razpokana jagoda vse do semen.

Biologija

Bolezen prezimi na dva načina. Prvi je v obliki plodnih teles – kleistotecij na rozgi, odpadlem listju in v razpokah skorje ter v obliki micelija in oidija v brstih. Za primarno okužbo je dovolj, da temperatura spomladi preseže 11 °C in samo 2,5 do 3 mm dežja. Spomladi, ko so temperature med 15 in 25 °C, inkubacija traja 4 do 7 dni in pride do sekundarne infekcije. Optimalni pogoji za razvoj pepelovke so temperature med 25 in 28 °C, relativna vlažnost zraka okoli 65 % in rahel veter hitrosti 2 do 6 m/s (dež ni potreben). Po fazi spremembe barve so jagode na napad pepelovke manj občutljive.