You are here

Share page with AddThis

Koloradski hrošč

Krompir
13.03.2020
Za varstvo proti koloradskemu hrošču priporočamo pripravek ACTARA, ki je najboljša rešitev,

Za dobro učinkovitost je treba insekticide uporabiti dovolj zgodaj, ko so ličinke še majhne in bolj občutljive. Okvirni prag zatiranja je 15 do 20 mladih ličink/rastlino. Za zatiranje ličink koloradskega hrošča so registrirani insekticidi iz različnih kemijskih skupin (klorantraniliprol, metaflumizon, acetamiprid i dr.). Ker gre za škodljivca, ki pri enostranski rabi insekticidov razmeroma hitro razvije odpornost nanje, je pri izbiri sredstev potrebno upoštevati tudi ta vidik in izbirati insekticide z različnimi načini delovanja.


Koloradski hrošč je najbolj razširjen škodljivec na krompirju. Škodo povzročajo ličinke in odrasle živali škodljivca, ki se hranijo z listno maso. V celoti zgrizejo list, vse do stebla. Na višji razvojni stopnji je ličinka, večja je škoda. Zgodnejši kot je napadi, manj je listne mase, kar pomeni večja je škoda.Tako je napad pred cvetenjem veliko bolj škodljiv kot napad po cvetenju.

Biologija  

Odrasel  koloradski hrošč ima svetlo rumeni pokrovki z desetimi vzdolžnimi črnimi progami. Ličinke hrošča so najprej temno rdeče do oranžne, pozneje postanejo svetlejše oranžne barve. Jajčeca so oranžno-rumena, podolgovata in dolga približno 1,2 mm. Samice jih izlegajo v jajčna legla na spodnjo stran listov. Koloradski hrošč kot odrasli hrošč prezimi v tleh na globini od 20 do 30 cm. Izmenjata se dve generaciji letno, vendar druga včasih izostane. Ličinke prve generacije se spomladi razvijejo v 15 do 22 dneh, ličinke druge generacije pa poleti v 12 do 18 dneh.