You are here

Share page with AddThis

Bela noga

Krompir
09.04.2018
Ortiva se uporablja v času sajenja krompirja in to tako, da se tretira v glavnem brazdo (tla), gomolji ostanejo

Uporaba ORTIVE® v tleh za varstvo gomoljev pred belo nogo krompirj (Rhizoctonia solani) bolj pomembna kot kdajkoli prej.

Bela noga (Rhizoctonia solani, Kühn) je glivična bolezen, ki se pojavlja praktično vsako leto v pridelavi krompirja. Močna infekcija krompirjevega nasada lahko povzroči zmanjšanje pridelka tudi do 20 - 50 %. Bolezen se prenaša z okuženim semenom, vir okužbe pa so tudi tla in gostiteljske rastline (Solanacea vrste), rastlinski ostanki na krompirišču.

Bela noga napada krompirjevo rastlino preko cele rastne dobe, gliva pa se širi tudi v skladišču iz okuženih na zdrave gomolje. Vir okužbe so temno rjave do črne krastice na površini gomoljev, ki jih lahko odluščimo z nohtom. Črne krastice bele noge na gomoljih so podobne majhnim koščkom premoga in so gost splet glivičnih niti z rezervno hrano (sklerociji). V tej obliki gliva prezimi in zraste v podgobje (micelij) naslednje leto.

Če rastlina ni premočno okužena, lahko tudi vznikne. Rast takšne rastline je manj bujna. Gliva se zajeda v podzemne dele stebla (razjede na steblu), ki so lahko celo preščipnjena. Rastlina najprej ovene in se kasneje posuši. Znake opazimo tudi kot zelo pokončno rast, listi se zvijajo podobno kot pri krompirjevem virusu zvijanja listov (PLRV). V listnih pazduhah zrastejo zračni gomoljčki zelene barve, ker rastlina nima več sposobnosti premeščanja škroba v prave gomolje. Do okužbe rastlin lahko pride tudi ob koncu vegetacije. Tik nad površino tal se na steblih razvije belkasta prevleka (plodovnica s trosi), po kateri je pri nas dobila bolezen tudi ime "bela noga".

Pred koncem vegetacije se na gomoljih ponovno tvorijo črni sklerociji, ki so naslednje leto spet vir okužbe s to boleznijo. Znaki se pojavljajo tudi kot razpoke in luknje, ki spominjajo na poškodbe od strun. Luknje zaradi bele noge so plitvejše od poškodb strun (do 0,5 cm v gomolj) in zapolnjene s črnim polnilom- micelijem. Osnova za zatiranje naj bo čim širši kolobar. Razlike se kažejo tudi pri sortah oziroma njihovi občutljivosti in/ali tolerantnosti.
 


Pomen in rezultati poskusov talne uporabe ORTIVE®

Varstvo pred dvema najpomembnejšima boleznima gomoljev:
1. Bela noga (Rhizoctonia solani),
2. Antraknoza (Colletotrichum coccodes).

• Stransko delovanje na Helmintosporium solani.
• Višji pridelek in bolj izenačena velikost gomoljev.
• Lepši zunanji videz gomoljev.
• Manjše izgube v skladišču.
• Krajši kolobar.
• Boljša notranja kvaliteta gomoljev za predelovalce krompirja.
• Povrnitev stroškov, dodaten dobiček in večje zadovoljstvo za vse udeležence v verigi proizvodnje in predelave krompirja.